Όταν τα άτομα με άσθμα αναρωτιούνται ποιες μορφές άσκησης μπορεί να προκαλέσουν έξαρση άσθματος, πιθανότατα το σεξ δεν είναι ούτε το πρώτο, αλλά ούτε και το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό τους. Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στη φετινή ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), ωστόσο, δείχνει ότι το σεξ μπορεί να είναι μια ανεξερεύνητη αιτία πρόκλησης του άσθματος.

«Θέλαμε να διερευνήσουμε εάν οι περιπτωσιολογικές μελέτες για τις παροξύνσεις του άσθματος ανέφεραν τη σεξουαλική δραστηριότητα ως πιθανή αιτία», δήλωσε η Ariel Leung, μέλος του ACAAI και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η ενεργειακή δαπάνη της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι περίπου ισοδύναμη με το να ανέβεις δύο σκάλες. Τα αναφερόμενα περιστατικά είναι σπάνια, πιθανώς επειδή όσοι υποφέρουν από έξαρση άσθματος μπορεί να μην αντιλαμβάνονται το έναυσμα».

Η μελέτη συγκέντρωσε διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με τη σεξουαλική επαφή ως υποδιαγνωσμένο έναυσμα για τις παροξύνσεις του άσθματος. Οι συγγραφείς αναζήτησαν στη βάση δεδομένων PUBMED μια ποικιλία λέξεων-κλειδιών, όπως σεξουαλική επαφή, άσθμα, μήνας του μέλιτος, σεξουαλική συμπεριφορά, αλλεργία και αλλεργική αντίδραση.

«Μια άλλη πιθανή αιτία που αυτός ο παράγοντας δεν έχει διερευνηθεί αρκετά είναι η αμηχανία που προκαλεί η συζήτηση για τη σεξουαλική ζωή», λέει ο αλλεργιολόγος A.M. Aminian, μέλος του ACAAI και συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης. «Οι άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να συζητούν με τον αλλεργιολόγο τους μια έξαρση άσθματος που προκλήθηκε από το σεξ. Αλλά οι αλλεργιολόγοι είναι ειδικοί στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση του άσθματος. Εάν κάποιος θα μπορούσε να καθοδηγήσει έναν ασθενή στο πώς να αποφύγει μια έξαρση άσθματος στο μέλλον, θα ήταν ο αλλεργιολόγος. Όταν το άσθμα που προκαλείται από τη σεξουαλική δραστηριότητα εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σωστά, οι αλλεργιολόγοι είναι πιο πιθανό να μπορέσουν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή».

Διαβάστε ακόμη:

Άσθμα: Πόσο «φταίνε» τα αντιβιοτικά για την πρόκλησή του

Άσθμα: Καινοτομία επιτρέπει στους ασθενείς να ανασάνουν ελεύθερα

Άσθμα: Πότε η θεραπεία του συνιστά απειλή για το βάρος