Το αυξημένο βάρος είναι ένας από τους λόγους που ανησυχούν οι έφηβοι και ειδικά τα παχύσαρκα κορίτσια, στην ηλικία των 14-15 ετών, όχι όμως για λόγους υγείας μόνο.

Νεότερη μελέτη, που παρουσιάζεται στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη (18-22 Οκτωβρίου 2022) υποδεικνύει ότι η δημοφιλία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε αυτές τις ηλικίες και ο διαδικτυακός εκφοβισμός θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αυξημένη αυτογνωσία των εφήβων σε αυτό το ευάλωτο στάδιο της ανάπτυξής τους.

Η μελέτη ACTION TEENS συμπεριέλαβε στοιχεία σχετικά με τις αντιλήψεις, τις στάσεις, τις συμπεριφορές και τα εμπόδια στην αποτελεσματική φροντίδα της παχυσαρκίας των εφήβων που ζούσαν σε 10 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Ειδικότερα, εξέτασε στοιχεία 5.275 παχύσαρκων εφήβων, ηλικίας 12 με 17 ετών, των φροντιστών 5.389 παχύσαρκων εφήβων και των 2.323 επαγγελματιών υγείας που τους θεραπεύουν. Οι χώρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν η Αυστραλία, η Κολομβία, η Ιταλία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Ταϊβάν, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 56% των παιδιών ήταν αγόρια και το υπόλοιπο κορίτσια.

Μεγαλύτερη ανησυχία για τα κορίτσια

Σε σύγκριση με τα παχύσαρκα αγόρια, τα παχύσαρκα κορίτσια ενδιαφέρονταν περισσότερο για την εικόνα τους, ενώ το ποσοστό κορυφώθηκε στην ηλικία των 14-15 και για τα αγόρια και για τα κορίτσια. Για τις υπόλοιπες ηλικίες, τα ποσοστά είχαν ως εξής:

  • Η ανησυχία των κοριτσιών στα 12-13 βρισκόταν στο 43%, στα 14-15 έτη στο 56% και στα 16-17 έτη στο 41%.
  • Η ανησυχία των αγοριών στα 12-13 έτη βρισκόταν στο 22%, στα 14-15 έτη στο 37% και στα 16-17 έτη στο 34%.

Συνολικά 3 στα 5 παιδιά (το 58%) ανέφερε ότι προσπάθησε κατά το προηγούμενο έτος να χάσει βάρος, ενώ μόνο το 41% των φροντιστών έδωσε παρόμοιες απαντήσεις. Σε σύγκριση με τα αγόρια, τα κορίτσια και πάλι έκαναν περισσότερες προσπάθειες να χάσουν βάρος (65% έναντι 53% των αγοριών) και δήλωσαν ότι ήταν πολύ πιθανό να αποπειραθούν να χάσουν βάρους εντός 6 μηνών (44 έναντι 34%).

Και πάλι, οι πιθανότητες να επιχειρήσει ένα έφηβο κορίτσι ή αγόρι να χάσει βάρος κορυφωνόταν στα 14-15 έτη.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «αν και δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η αιτία της κορύφωσης της ανησυχίας και των προγραμματισμένων προσπαθειών απώλειας βάρους στα μέσα της εφηβείας, υποψιαζόμαστε ότι οι αλλαγές μετά την εφηβεία και οι κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες σχετικά με το βάρος. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο, καθώς χρησιμοποιούνται περισσότερο από τα κορίτσια στην εφηβεία και έχουν συσχετιστεί με τη δυσαρέσκεια για το σώμα».

Διαβάστε ακόμη:

Ίντερνετ: Πού σπαταλούν τον χρόνο τους 4 στους 5 εφήβους – Δεν είναι τα social media

Cyber bullying: Πώς να προστατεύσετε το παιδί από τον διαδικτυακό εκφοβισμό