Στους παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση μιας νοσηλείας στο νοσοκομείο προστίθεται η ύπαρξη παραθύρου στο δωμάτιο. Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα που θα παρουσιαστούν στο Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών για το 2022, το παράθυρο μπορεί να αυξήσει έως και πέντε φορές τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Οι ερευνητές ανέτρεξαν στα αποτελέσματα 3.964 νοσηλευομένων που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κινδύνου όπως μεταμοσχεύσεις νεφρών, κολεκτομή και παγκρεατεκτομή, στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν κατά το διάστημα 2016-2019. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε δύο ορόφους του νοσοκομείου, σε δωμάτια που οι ερευνητές κωδικοποίησαν βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και συγκεκριμένα αν είχαν παράθυρο ή όχι, τις κλίνες (μονόκλινα ή δίκλινα), την απόσταση από το νοσηλευτικό τμήμα και την οπτική επαφή με τους γιατρούς.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι νοσηλευόμενοι σε δωμάτιο χωρίς παράθυρο είχαν:

  • 20% περισσότερες πιθανότητες θανάτου
  • 10% περισσότερες πιθανότητες θανάτου μέσα σε μόλις 30 ημέρες.

Μια υπόθεση για την παραπάνω σχέση εστιάζει στην απώλεια της ευεργετικής επίδρασης του ηλιακού φωτός όπως η διέγερση της παραγωγής σεροτονίνης που βελτιώνει τη διάθεση και προάγει την ηρεμία, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Παλαιότερες έρευνες είχαν καταλήξει ότι η διάρκεια νοσηλείας ήταν μικρότερη στους ασθενείς σε κρεβάτια κοντά σε παράθυρο έναντι όσων ήταν κοντά στην πόρτα, ενώ η έκθεση στο ηλιακό φως συνδέθηκε με λιγότερη δυσφορία και πόνο καθώς και μικρότερη ανάγκη για παυσίπονα.

Στην πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε επιπλέον μικρότερη θνητότητα στους ασθενείς που ήταν στο οπτικό πεδίο του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς οι τελευταίοι μπορούσαν να εκτιμήσουν ευκολότερα την κατάσταση του ασθενούς και να επέμβουν ταχύτερα σε σοβαρά περιστατικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Δρ Andrew Ibrahim, μέλος του Τμήματος Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και μέλος ΔΕΠ στο Κολλέγιο Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού Taubman, σχολίασε πως η σχέση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των νοσοκομείων και της φροντίδας των ασθενών συχνά παραβλέπεται. Αν και αναγνωρίζει πως η ανοικοδόμηση ολόκληρων νοσηλευτικών εγκαταστάσεων δεν είναι δυνατή, σημειώνει πως, εφόσον ορισμένοι τύποι δωματίων μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα στον ασθενή, θα έπρεπε να αξιοποιούνται κατά προτεραιότητα για νοσηλεία σοβαρών περιστατικών.

Σε επόμενο στάδιο οι ερευνητές επιδιώκουν να διερευνήσουν πώς μπορεί να επηρεάζουν τη θνητότητα η φαρμακευτική αναλγητική αγωγή και η ικανοποίηση των ασθενών από τους τύπους δωματίων. Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάσουν αν τα πρόσφατα ευρήματα επαληθεύονται και για άλλα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

Έχετε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ; Δείτε ποιος σοβαρός κίνδυνος απειλεί εσάς

Κορωνοϊός: Η 20χρονη που νόσησε ήπια, αλλά κινδύνευσε να πεθάνει σε ΜΕΘ μέσα σε λίγες μέρες

Διαβήτης: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας για τους κάτω των 55 ετών – Αυτός είναι ο λόγος