Η μετάβαση προς την εμμηνόπαυση, αν και βιώνεται διαφορετικά από την κάθε γυναίκα, περιλαμβάνει κάποια κοινά συμπτώματα, όπως τις εξάψεις. Μάλιστα, εκτιμάται ότι περίπου το 70% των γυναικών τις βιώνουν. Αν και αποδεδειγμένα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής των γυναικών, νεότερα στοιχεία αναδεικνύουν τη συσχέτισή τους  με την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS) τον Οκτώβριο του 2022, όπως προέκυψαν από μεγάλες επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες που χρησιμοποίησαν φυσιολογικές αξιολογήσεις των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων, οι εξάψεις σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η Δρ Rebecca Thurston από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ θα ηγηθεί της παρουσίασης, που θα διερευνήσει τους πιθανούς υποκείμενους φυσιολογικούς μηχανισμούς που ενδεχομένως να συνδέουν τα αγγειοκινητικά συμπτώματα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ειδικότερα, οι γυναίκες με συχνότερες εξάψεις παρουσίασαν ένα φτωχότερο προφίλ καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως της υπέρτασης, της αντίστασης στην ινσουλίνη (που σχετίζεται με τον διαβήτη) και της δυσλιπιδαιμίας, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο υποκείμενης αθηροσκλήρωσης.

Επιπλέον, οι συχνότερες ή επίμονες εξάψεις έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, με την αύξηση της ηλικίας. Νεότερες έρευνες έχουν επίσης συσχετίσει τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως οι εξάψεις, με δείκτες της υγείας του εγκεφάλου, όπως των δεικτών της νόσου των μικρών αγγείων στον εγκέφαλο.

«Οι εξάψεις θεωρούνται συμπτώματα με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής αλλά όχι απαραίτητα στη σωματική υγεία. Η συσσωρευμένη έρευνα όμως έχει θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή την άποψη και υπογραμμίζει ότι οι συχνές ή έντονες εξάψεις μπορεί να σηματοδοτούν γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στη μέση ηλικία και μετά», εξηγεί η Δρ Thurston.

Διαβάστε επίσης

20 συμπτώματα προειδοποιούν ότι πλησιάζει η εμμηνόπαυση – Δεν είναι μόνο οι εξάψεις

Ημικρανίες: «Εξαφανίζονται» στην εμμηνόπαυση – Η σχέση τους με τις ορμόνες