Η βλάβη των πνευμόνων, που προκαλείται από τη μόλυνση με κορωνοϊό, θα μπορούσε να συμβαίνει λόγω αλλαγών των ανοσοποιητικών κυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα, όπως αποκαλύπτουν νεότερα ερευνητικά ευρήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Icahn School of Medicine at Mount Sinai, χρησιμοποιώντας δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας στη Νέα Υόρκη, εντόπισαν πώς η νόσηση με Covid-19 επηρεάζει η συμπεριφορά των μακροφάγων.

Ειδικότερα, τα μακροφάγα, υπό κανονικές συνθήκες, παραμένουν στην περιοχή των πνευμόνων και αναλαμβάνουν την αποκατάσταση των ιστών, ακολουθούμενη από εισροή νέων μακροφάγων από την κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες, τα οποία όμως προκαλούν φλεγμονή.

Η αναχαίτιση της εισόδου φλεγμονωδών μακροφάγων και η πρόληψη της απώλειας των επανορθωτικών μακροφάγων που εντοπίζονται στους πνεύμονες μπορεί να αποτελέσει μια θεραπευτική στρατηγική, για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19 και άλλων ιογενών πνευμονικών λοιμώξεων.

«Παρά την ανάπτυξη των εμβολίων και θεραπειών για την COVID-19 και άλλων λοιμώξεων, αυτές οι κρίσιμες ιογενείς νόσοι εξακολουθούν να χρειάζονται αντιμετώπιση» σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Steven Chen πρόσφατος απόφοιτος του εργαστηρίου της δρ. Miriam Merad, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Ακριβείας Marc και Jennifer Lipschultz (PrIISM) της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Mount Sinai.

«Η μελέτη μας επεδίωξε να εντοπίσει τους παράγοντες της σοβαρότητας της νόσου και της θνησιμότητας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι θεραπευτικές στρατηγικές, που θα μπορούσαν να ανακόψουν την εξέλιξη των σοβαρών ιογενών λοιμώξεων των πνευμόνων» συμπληρώνει.

Για τις ανάγκες της μελέτης, συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και πνευμονικού υγρού από υγιείς ανθρώπους και 583 ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν στο Mount Sinai. Οι ομάδες παρακολουθήθηκαν διαχρονικά από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την πρωτεωμική και τη μέθοδο του φαινότυπου των ανοσοκυττάρων, για να συγκρίνουν τις συστηματικές ανοσολογικές αποκρίσεις των δύο ομάδων και να εντοπίσουν πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο.

Διαπίστωσαν ότι η βαρύτητα της COVID-19 συνδέεται με μια αλλαγή των εξειδικευμένων λειτουργιών των διαφορετικών μακροφάγων στην περιοχή του πνεύμονα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το γεγονός αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν λιγότερα επανορθωτικά μακροφάγα στον πνεύμονα, μπορεί να έχουν προδιάθεση για σοβαρή νόσο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη βελτίωσης των διαθέσιμων εξετάσεων για την αξιολόγηση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών.

Διαβάστε επίσης: 

Μακροφάγα: Τα κύτταρα που εξουδετερώνουν τον καρκίνο

Κορωνοϊός: Τα φάρμακα που δεν ωφελούν όσους έχουν ήπια COVID-19