Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν το στρες από τον ιδρώτα και την αναπνοή μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

Στη μελέτη συμμετείχαν τέσσερα σκυλιά από το Μπέλφαστ — ο Treo, ο Fingal, ο Soot και ο Winnie – και 36 άτομα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ιδρώτα και αναπνοής από τους συμμετέχοντες πριν και μετά από ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα που έπρεπε να λύσουν.

Σε κάθε δοκιμή δόθηκαν σε κάθε σκύλο δύο δείγματα ιδρώτα: το ένα είχε ληφθεί ενώ ο συμμετέχοντας ήταν χαλαρός και το άλλο στρεσαρισμένος – με μια διαφορά λήψης τεσσάρων λεπτών. Όλοι οι σκύλοι μπόρεσαν να υποδείξουν στους ερευνητές τα «στρεσαρισμένα» δείγματα.

Η Clara Wilson, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίυο Queen’s, εξηγεί ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι  οι άνθρωποι, εκκρίνουμε διαφορετικές οσμές μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής  όταν είμαστε αγχωμένοι και ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά από τη μυρωδιά μας, ακόμα και για κάποιον που δεν γνωρίζουν.

Η ικανότητα των σκύλων να διακρίνουν αν είμαστε στρεσαρισμένοι από την μυρωδιά του ιδρώτα ή της αναπνοής μας μπορεί να φανεί χρήσιμη σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά την εκπαίδευση σκύλων βοηθείας και θεραπείας.

Επιπρόσθετα αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται η σχέση ανθρώπου – σκύλου.

Αναμφίβολα δε, επιβεβαιώνει την ήδη υπάρχουσα γνώση ότι ο σκύλος «βλέπει» με τη μύτη του.

Διαβάστε επίσης

Κατάθλιψη, στρες και αϋπνία: Σε ποια ηλικία κορυφώνονται τα προβλήματα

Στρες: Πόσα αποκαλύπτουν τα μαλλιά για την ψυχική διάθεση – Θα εκπλαγείτε

Το χαρακτηριστικό που μπορεί να αλλοιωθεί εξαιτίας του στρες – Δεν φαντάζεστε ποιο είναι