Η πρωτοποριακή μέθοδος μεταμόσχευσης μικροβιώματος κοπράνων από υγιείς δότες φαίνεται να υπερέχει τη αντιβιοτικής αγωγής στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από Clostridium difficile.

Η μεταφορά ωφέλιμων βακτηρίων από υγιείς δότες μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «μεταμόσχευση κοπράνων» αποδεικνύεται αποτελεσματική έναντι δυνητικά θανατηφόρων λοιμώξεων του εντέρου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου και πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Aarhus στη Δανία που δημοσιεύεται στο  Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Η μεταμόσχευση μικροβιώματος κοπράνων, μέθοδος λήψης εντερικών βακτηρίων και άλλων συστατικών των κοπράνων από υγιή δότη και μεταμόσχευσής τους, κατόπιν επεξεργασίας, στο στομάχι του ασθενούς με χρήση ενδοσκοπίου (από τη μύτη) είτε με κολονοσκόπησηδιενεργήθηκε σε ασθενείς με λοίμωξη από βακτήριο Clostridioides ή Clostridium difficile (C. difficile), συνηθέστερη σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί πρόσφατα σε νοσοκομείο, ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ένας στους τρεις σχεδόν ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία παρουσιάζουν τουλάχιστον μία υποτροπή, ενώ η επανεμφάνιση της πάθησης έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και συνήθως αντιμετωπίζεται με χρήση αντιβιοτικών. «Η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε αποτελεσματικά τη λοίμωξη με έγκαιρη μεταμόσχευση μικροβιώματος κοπράνων μετά την ολοκλήρωση της συνήθους θεραπείας για την πρόληψη των υποτροπών» σχολίασε ο υποψήφιος διδάκτωρ Simon Mark Dahl Baunwall στο τμήμα Κλινικής Ιατρικής και γιατρός στο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Aarhus .

Η θεραπεία εκλογής που περιλαμβάνει τη χορήγηση φιδαξομικίνης ή βανκομυκίνης -τα δύο πιο κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας λοίμωξης από Clostridium difficile- έχει συνδεθεί με συχνότερες υποτροπές έως και θανάτους όταν δεν δρα αποτελεσματικά.

Επί του παρόντος, η θεραπεία με μεταμόσχευση υγιούς μικροβιώματος προκρίνεται στις περιπτώσεις τριών ή περισσότερων υποτροπών. Η μελέτη εντούτοις απέδειξε ότι μπόρεσε να θεραπεύσει πλήρως 19 από τους 21 ασθενείς έναντι 7 μόλις από τους 21 θεραπευθέντες της ομάδας ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο ή αντιβιοτικά.

Ελπίδες για μια νέα θεραπεία

Η Δανία έχει το προβάδισμα στην ανάπτυξη της μεθόδου σε ασθενείς με την εν λόγω λοίμωξη, μολονότι έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι μόνο το 25 % των ασθενών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν υποβλήθηκαν στη μεταμόσχευση μικροβιώματος κοπράνων. Συνολικά στην Ευρώπη, η αναλογία είναι ένας στους δέκα.

Σύμφωνα με τον Δρ Baunwall, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μεταμόσχευση δρα αποτελεσματικά και σε άλλες περιπτώσεις πλην της λοίμωξης με C. difficile, σε ασθένειες που πυροδοτούνται από διαταραχές στο εντερικό μικροβίωμα όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τα προβιοτικά που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής

Αυτά τα ευρείας χρήσης φάρμακα μας κάνουν ευάλωτους στις λοιμώξεις

Το νόστιμο τρόφιμο που φέρνει την ισορροπία στο πεπτικό σύστημα