Οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα αλληλεπίδρασαν θετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου σε καρκινοπαθή ποντίκια που είχαν εκτεθεί στο καπνό τσιγάρου, βάσει έρευνας που θα παρουσιαζόταν στο συνέδριο Digestive Disease Week 2020. Το συνέδριο που θα γινόταν στο Σικάγο ακυρώθηκε τελικώς, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη δημοσίευση κάποιων πραγματικά ρηξικέλευθων εργασιών, όπως αυτή που έκανε το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και συγκεκριμένα η Ιατρική Σχολή Miller.

Εάν η ίδια επίδραση εντοπιστεί και σε μελέτες σε ανθρώπους, οι θεραπείες που τροποποιούν το μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσαν να βελτιώσουν την έκβαση του καρκίνου για τους καπνιστές, οι οποίοι έχουν πιθανότητα να αναπτύξουν πολλούς και διαφορετικούς καρκίνους ως γνωστόν.

Όπως είπαμε, η έρευνα έγινε σε ποντίκια, τα οποία χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: μία ομάδα ελέγχου που λάμβανε μόνο φυσιολογικό όρο, μία ομάδα που πήρε αντιβιοτικά για αποστείρωση του εντέρου, μια ομάδα που είχε εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου για τέσσερις εβδομάδες και μία ομάδα που επίσης εκτέθηκε στον καπνό, αλλά πήρε και αντιβιοτικά. Όλες οι ομάδες μπολιάστηκαν με καρκινικά κύτταρα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου προκάλεσε την ανάπτυξη όγκων σε όλους τους τύπους καρκίνων που εξετάστηκαν. Αλλά όταν το μικροβίωμα του εντέρου εξαντλήθηκε με αντιβιοτικά στα ποντίκια που εκτέθηκαν στον καπνό (τέταρτη ομάδα), η επίπτωση του καπνού εξαφανίστηκε. Στην πραγματικότητα, η αύξηση του καρκίνου στα ποντίκια της τέταρτης ομάδας, ήταν παρόμοια με τη δεύτερη (ποντίκια που πήραν μόνο αντιβιοτικά).

Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει εάν αυτή η επίδραση μπορεί να υπάρξει και σε ανθρώπους και να προσδιορίσει ποια συγκεκριμένα «κακά» βακτήρια στο έντερο των καπνιστών έχουν αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ανάπτυξη του καρκίνου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάλειψη των βακτηρίων αυτών με αντιβιοτικά ή μέσω άλλων μεθόδων που αξιοποιούν τα προβιοτικά.