Eρευνητές  μελέτησαν την επίδραση του τσαγιού στην υγεία και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών μαύρου, πράσινου ή τσαγιού oolong καθημερινά συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας είναι συναρπαστικά γιατί υποδηλώνουν ότι κάνοντας κάτι τόσο απλό όπως το να πίνουμε τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα μπορούμε να μειώσουμε  δυνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Xiaying Li, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν στην Κίνα.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ Li ανέλυσαν τα στοιχεία 19 μελετών επί συνόλου ενός εκατομμυρίου ατόμων από οκτώ χώρες.

Αρχικά, μελέτησαν περίπου 5.200 ενήλικες χωρίς ιστορικό διαβήτη τύπου 2 και μέση ηλικία 42 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από το 1997 μέχρι το 2009 στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Διατροφής της Κίνας.

Οι συμμετέχοντες  απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με τη συχνότητα φαγητού και ποτού και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Περίπου το 46% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έπιναν τσάι. Περίπου το 10% (522 άτομα) παρουσίασαν διαβήτη τύπου 2 μέχρι το τέλος της μελέτης.

Τα ευρήματα  προσαρμόστηκαν για γνωστούς παράγοντες που σχετίζονται με τον διαβήτη, και διαπιστώθηκε ότι σε αυτή τη μελέτη τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για όσους πίνουν τσάι και εκείνους που δεν έπιναν τσάι.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια συστηματική ανασκόπηση όλων των μελετών διερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τσαγιού και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η ομάδα εξέτασε τρεις τύπους τσαγιού καθώς και τη συχνότητα κατανάλωσης – λιγότερο από ένα φλιτζάνι ημερησίως, από ένα εως τρία και τέσσερα ή παραπάνω φλιτζάνια καθημερινά. Επίσης έλαβαν υπόψιν τους το φύλο και την προέλευση των συμμετεχόντων (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία).

Αυτή τη φορά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με κάθε φλιτζάνι τσαγιου ο κίνδυνος διαβήτη μειωνόταν κατά 1%. Συγκριτικά με όσους δεν έπιναν τσάι, οι ενήλικες που έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια μείωναν τον κίνδυνο κατά 4%. Ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 17% για όσους κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια τσάι καθημερινά.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Στοκχόλμη και θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε ιατρική επιθεώηση.

Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την τεκμηρίωση της ευεργετικής δράσης του τσαγιού στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, εντούτοις τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου. Ενδεχομένως η ωφέλιμη δράση του τσαγιού να οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει και οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Ρίξτε το σάκχαρο σε 2′ – Η SOS κίνηση μετά το γεύμα

Διαβήτης: Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης;

Διαβήτης: Η άσκηση που πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς – Ποια να προτιμούν