Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας δίνουν μια νέα αιτιολόγηση της σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο Gut, υπάρχει μια μοριακή σύνδεση μεταξύ της λοίμωξης COVID-19 και των επιπέδων της σεροτονίνης στο έντερο.

Η νέα αυτή διαπίστωση μπορεί να ενισχύσει τη γνώση για το τί είναι αυτό που πυροδοτεί τη λοίμωξη και τη σοβαρότητα της νόσου, ενισχύοντας περαιτέρω την άποψη ορισμένων επιστημόνων ότι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης – που χορηγούνται ως αντικαταθλιπτική αγωγή – μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19.

Η COVID-19 έχει ποικίλη συμπτωματολογία, περιλαμβανομένης και της διάρροιας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα σε ασθενείς με COVID-19 επιδεινώνουν τη σοβαρότητα της νόσου και αυτό σχετίζεται με την αυξημένη σεροτονίνη στο έντερο, η οποία απελευθερώνεται για να προκαλέσει δυσλειτουργία του εντέρου, αυξάνοντας την ανοσοαπόκριση του σώματος και δυνητικά επιδεινώνοντας την υγεία των ασθενών.

«Η μελέτη μας προσπάθησε να κατανοήσει εάν το έντερο θα μπορούσε να είναι ένα σημείο μετάδοσης ασθενειών και ποια γονίδια μπορεί να σχετίζονται με τον ιό που εισέρχεται στα κύτταρα που καλύπτουν το τοίχωμα του εντέρου», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Damien Keating, Αναπληρωτής Διευθυντής Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής στο Flinders και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Gut Sensory Systems.

Οι ερευνητές μελέτησαν την γονιδιακή έκφραση μεταξύ των διαφόρων τύπων κυττάρων που αποικίζουν το τοίχωμα του εντέρου αναλύοντας ολόκληρες γενετικές αλληλουχίες χιλιάδων μεμονωμένων κυττάρων εντός του εντέρου.

Έτσι κατάφεραν να εντοπίσουν εξειδικευμένα κύτταρα στο έντερο που συνθέτουν και εκκρίνουν σεροτονίνη και τα οποία υπερ-εκφράζοντας σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα του SARS-CoV-2 και ήταν το μοναδικό κυτταρικό είδος που εξέφραζαν όλα τα γονίδια που σχετίζονται με την COVID-19.

«Πολλά γονίδια που συνδέονται με την COVID-19 βρέθηκαν να εκφράζονται στους διαφορετικούς τύπους κυττάρων που καλύπτουν το τοίχωμα του εντέρου, αλλά μόνο τα κύτταρα σεροτονίνης εξέφραζαν και τους τρεις υποδοχείς για τον ιό», εξηγεί ο Δρ Keating.

Και συμπληρώνει: «Η έκφραση και των τριών υποδοχέων SARS-CoV-2 τριπλασιάζει το ποσοστό μολυσματικότητας των κυττάρων, σε σύγκριση με την έκφραση μόνο δύο υποδοχέων».

Καθώς τα ακριβή σημεία μόλυνσης και οι κύριοι παράγοντες της σοβαρότητας της νόσου COVID-19 δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά, οι συγγραφείς λένε ότι αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον ρόλο του εντέρου στη νόσηση.

«Η μελέτη μας προσθέτει περαιτέρω στοιχεία ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνει κύτταρα στο έντερο και να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης μέσω άμεσων επιδράσεων σε συγκεκριμένα κύτταρα του εντέρου, επιδεινώνοντας δυνητικά τα αποτελέσματα της νόσου», λέει ο καθηγητής Keating.

«Παρέχει επίσης περαιτέρω υποστήριξη σε αναδυόμενες κλινικές ενδείξεις ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν τη μεταφορά σεροτονίνης στο σώμα, μπορεί να χρησιμεύσουν ως ευεργετική θεραπεία», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός: Τα φάρμακα που δεν ωφελούν όσους έχουν ήπια COVID-19

Κορωνοϊός: Πόσο γρήγορα εκδηλώνονται τα συμπτώματα; Τι σημαίνει αυτό για τη μεταδοτικότητα του

Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να πάθουν θρόμβωση – Η κίνηση που προστατεύει