Η ψυχική υγεία των νεαρών ενηλίκων που διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη πριν από την ηλικία των 40 ετών κινδυνεύει.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia, οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους που αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους μαζί με άλλες συννοσηρότητες.

Αν και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως συχνότερα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, ο επιπολασμός της σε νεαρότερες ηλικίες είναι μεγαλύτερος τα τελευταία χρόνια και σε πιο επιθετική μορφή.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι μια εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης κατά τη στιγμή της διάγνωσης του μεταβολικού νοσήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ σε όλες τις ηλικιακές ομάδες – από 29% και 22% το 2006 σε 43% και 29% το 2017, αντίστοιχα.

Μια αμφίδρομη σχέση

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη και το αντίστροφο. Η ταυτόχρονη εμφάνιση κατάθλιψης και σακχαρώδους διαβήτη σχετίζεται με τη δυσκολία των ασθενών να λαμβάνουν συστηματικά τα φάρμακά τους, την επιδείνωση της ποιότητα της ζωής τους, τις μεγαλύτερες πιθανότητες εποπλοκών, ακόμα και θανάτου. Στις ΗΠΑ μάλιστα, το μέσο ιατρικό κόστος για τους διαβητικούς ασθενείς με κατάθλιψη είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ασθενών με διαβήτη χωρίς κατάθλιψη.

Για να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος της ηλικίας στην εμφάνιση της κατάθλιψης των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, ο καθηγητής Sanjoy Paul και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία ανέλυσαν ηλεκτρονικά ιατρικά δεδομένα από 230.932 ενήλικες (57% άνδρες) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από 1,1 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ (46% άνδρες), που είχαν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 την περίοδο μεταξύ 2006 και 2017.

Από αυτούς τους ασθενείς, 1 στους 3 από το Ηνωμένο Βασίλειο (80.930) και 1 στους 4 Αμερικανούς (287.942) είχαν κατάθλιψη όταν διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα ποσοστά κατάθλιψης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τα 11 αυτά χρόνια μελέτης για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τις γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη από ό,τι οι άνδρες.

Τα άτομα που διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη πριν από την ηλικία των 40 ετών είχαν, κατά μέσο όρο, υψηλότερο μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα κατά τη διάγνωση και μεγαλύτερες πιθανότητες να ζουν με παχυσαρκία, σε σύγκριση εκείνα που διαγνώστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όταν προσαρμόστηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η αρτηριακή πίεση, η επιστημονική ομάδα συμπέρανε ότι οι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο που διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη πριν από την ηλικία των 40 ετών είχαν 23-57% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, σε σχέση με τους άνδρες άνω των 50 ετών. Αντίστοιχα, οι νεότερες γυναίκες διέτρεχαν 20-55% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με τις γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Ομοίως, οι Αμερικανοί άνδρες που διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μεταξύ 18 και 39 ετών είχαν 5-17% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από εκείνους ηλικίας 60 ετών και άνω, ενώ οι νεότερες γυναίκες διέτρεχαν 8-37% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν τους περιορισμούς της μελέτης παρατήρησης, όπως το γεγονός ότι η υποκαταγραφή της κατάθλιψης και η εσφαλμένη κωδικοποίηση των καταστάσεων στα ηλεκτρονικά αρχεία είναι συχνές. Τέλος, σημειώνουν ότι δε συμπεριέλαβαν και άλλους παράγοντες, όπως όπως η σωματική δραστηριότητα, η εκπαίδευση και το εισόδημα.

Διαβάστε ακόμη:

Κατάθλιψη: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη συχνότερη ψυχική νόσο

Σας κυριεύει η κατάθλιψη; Ανατρέψτε την κατάσταση με 10 κινήσεις