Η ήπια ή και δυναμικότερη σωματική δραστηριότητα όπως το ζωηρό περπάτημα μειώνουν τον κίνδυνο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity και αποκαλύπτει τον «μαγικό» αριθμό βημάτων που κρατούν τη νόσο μακριά.

Οι ερευνητές ανέτρεξαν σε στοιχεία της μελέτης Study of Latinos (SOL) για το διάστημα 2008 – 2017, στην οποία συμμετέχουν 6.634 ενήλικα άτομα από πληθυσμούς ισπανόφωνων και λατίνων. Όπως διαπιστώθηκε, περισσότερα βήματα την ημέρα και ζωηρότερος ρυθμός σχετίστηκαν με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ2.

Για την ακρίβεια, η παρακολούθηση έξι ετών έδειξε ότι κάθε επιπλέον 1.000 βήματα καθημερινά σχετίστηκαν με 2-3% μικρότερο κίνδυνο της νόσου. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει όλοι να κάνουμε καθημερινά 10.000 βήματα.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα περισσότερα βήματα συνδέθηκαν με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου καθώς και ότι αντίστοιχα αποτελέσματα σημειώνονταν όσο περισσότερο το άτομο παρέμενε στον ταχύτερο ρυθμό.

Η σχέση βημάτων και μειωμένου κινδύνου ΣΔ2 ήταν εντονότερη σε ενήλικες υψηλού κινδύνου για διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και ατόμων με παχυσαρκία και προδιαβήτη.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί

Σωρεία μελετών έχουν καταλήξει ότι το τακτικό περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Οι ερευνητές αναζήτησαν αυτήν την προστατευτική δράση στον διαβήτη ειδικότερα, εξηγώντας παράλληλα τους μηχανισμούς πίσω από το θετικό αντίκτυπο της ζωηρής σωματικής δραστηριότητας:

  1. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει έναντι της παχυσαρκίας, έναν παράγοντα κινδύνου για ΣΔ2.
  2. Η άσκηση αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τους σκελετικούς μύες, άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.
  3. Οι μυϊκές λειτουργίες όπως οι συσπάσεις των μυών αυξάνουν τη μεταφορά γλυκόζης στους σκελετικούς μύες από το αίμα μέσω ενός μηχανισμού ανεξάρτητου από την ινσουλίνη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, είναι η πιο υποτιμημένη μορφή άσκησης, αφού παραγνωρίζονται τα εντυπωσιακά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.