Από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της Covid-19 είναι η αιφνίδια απώλεια της γεύσης και της όσφρησης. Αν και για πολλούς ασθενείς η ανάρρωση από τον κορωνοϊό σημαίνει και επάνοδο αυτών των χαμένων αισθήσεων, για αρκετούς νοσήσαντες αυτό το αισιόδοξο σενάριο δεν συμβαίνει.

Ωστόσο τα νέα είναι ευχάριστα σε ό,τι αφορά την ανάκτηση των πολύτιμων αυτών αισθήσεων μετά από νόσηση με Covid-19. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Otolaryngology οι 9 στους 10 ασθενείς θα ανακτήσουν όσφρηση και γεύση εντός δυο ετών από την νόσηση.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης παρακολούθησαν 170 Ιταλούς ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι ειχαν ανοσμία και αγευσία και διαπίστωσαν ότι το 89% αυτών είχαν ανακτήσει τις αισθήσεις τους.

Οι περισσότεροι μάλιστα τις ανέκτησαν σχετικά σύντομα. Μόνο το 11% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι αισθήσεις τους ανέκαμψαν σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Δυο χρόνια μετά μόνο το 2,5% των ασθενών ανέφεραν ότι ακόμη είχαν ανοσμία και αγευσία. Επίσης ένα ποσοστό 9% ανέφεραν ότι οι αισθήσεις τους είχαν μεν βελτιωθεί, αλλά όχι πλήρως ανακτηθεί.

Οι ειδικοί θεωρούν ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι τελικά οι χαμένες – και τόσο σημαντικές – αισθήσεις επανέρχονται. Για ποιο λόγο όμως η όσφρηση και η γεύση πληττονται από τον SARS-CoV-2;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες όπως ότι ο ιός επιτίθεται στα υποστηρικτικά κύτταρα γύρω από τους νευρώνες που διαχέουν την αίσθηση της όσφρησης, τροποποιώντας εμμέσως, αλλά παροδικά τον τρόπο λειτουργίας αυτών των νευρώνων. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος και επανέρχονται καθώς αυτή υποχωρεί.

Δυστυχώς όμως, καθώς η Covid-19 επιβαρύνει πολλά συστήματα του οργανισμού, οι ασθενείς δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα ανακάμψουν σε όλα τα επίπεδα το ίδιο εύκολα με την γεύση και την όσφρηση. Στη συγκεκριμένη έρυνα 19% των ασθενών είχαν ακόμη κόπωση δυο χρόνια μετά την Covid-19 και 11% είχαν δύσπνοια.

Συνολικά το 28% των ασθενών είχαν ένα σύμπτωμα long covid που τους ταλαιπωρούσε.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι θα πρέπει να εξετάζεται κάθε σύμπτωμα ξεχωριστά και παρότι κάποια συμπτώματα σταδιακά υποχωρούν, ορισμένα άλλα όπως λόγου χάρη η δύσπνοια ενδεχομένως να μην υποχωρήσουν ποτέ οριστικά.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Ανοσμία: Αυτοί οι ασθενείς ανακτούν πιο γρήγορα την όσφρησή τους

Κορωνοϊός – Ανοσμία: Η βιταμίνη που μπορεί να επαναφέρει την όσφρηση

Κορωνοϊός: Διεθνής έρευνα για τα συμπτώματα ανοσμίας