Κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου διατρέχουν τα νεαρά και υγιή άτομα μετά τη νόσηση από λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπεμβατικής Χειρουργικής.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν κακή έκβαση σε περίπτωση που υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ αντιμετωπίζουν και δυσκολίες ανάρρωσης μετά το επεισόδιο.

Η μελέτη με τίτλο “Characteristics of a COVID-19 Cohort with Large Vessel Occlusion: A Multicenter International Study” εστίασε στα ιατρικά αρχεία 575 ασθενών με οξεία απόφραξη μεγάλου αγγείου, εκ των οποίων οι 194 είχαν Covid-19 και οι 381 όχι. Οι ασθενείς προέρχονταν από κλινικά κέντρα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ενώ η ομάδα ελέγχου απαρτιζόταν από ασθενείς που είχαν εμφανιστεί με οξεία απόφραξη μεγάλου αγγείου και είχαν υποβληθεί σε θρομβεκτομή, την περίοδο Ιανουαρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2020. Η θρομβεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που με ειδικό καθετήρα γίνεται διάνοιξη των αποφραγμένων αγγείων του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επιτυχή επαναγγείωση – διαδικασία αποκατάστασης της αιματικής ροής στις αποφραγμένες αρτηρίες ή φλέβες – και πήραν εξιτήριο με μικρές ή καθόλου αναπηρίες. Σε όσους εξ αυτών είχαν Covid-19, η σοβαρότητα του κορωνοϊού στην εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μέτρια στο 75,5% των περιπτώσεων, σοβαρή στο 15,8% και κρίσιμη στο 8,7%. Η μέση διάρκεια μεταξύ της εμφάνισης των συμπτωμάτων Covid-19 και της εκδήλωσης του εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν περίπου εννέα ημέρες και το 34% των ασθενών με Covid-19 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο ως πρώτο σύμπτωμα της λοίμωξης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς με Covid-19 – που ήταν νεότεροι και είχαν λιγότερους παράγοντες κινδύνου – ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν επιτυχημένη επαναγγείωση. Επίσης η θρομβεκτομή ήταν παρατεταμένη στην ομάδα του κορωνοϊού, όπως και παραμονή στο νοσοκομείο. Το πιο ανησυχητικό ήταν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υπερδιπλάσια στην ομάδα της Covid-19 συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Εν τέλει, η Covid-19 ήταν προγνωστικός δείκτης κακού αποτελέσματος, ασχέτως αν οι ασθενείς ήταν νεότεροι, υγιείς και είχαν ήπια συμπτώματα της λοίμωξης πριν υποστούν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά που πρέπει να μάθουμε για την Covid-19, ειδικά τον αντίκτυπό του σε νεότερους ασθενείς», σημειώνει ο Pascal Jabbour, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Νευρολογικής Χειρουργικής και επικεφαλής του τμήματος Νευροαγγειακής και Ενδαγγειακής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson. «Ο αντίκτυπος του εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με Covid-19 είναι ανησυχητικός και πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα και την αντιμετώπιση του», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Υψηλότερος κατά 34% ο κίνδυνος για αυτές τις γυναίκες

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποιοι κινδυνεύουν πιο πολύ – Η αλλαγή που προστατεύει

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η απλή κίνηση που μειώνει τον κίνδυνο για τους 40αρηδες