O καλός αερισμός των κλειστών χώρων, όπως σε ένα εστιατόριο ή σε έναν χώρο εργασίας, είναι καθοριστικός για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊόυ στην κοινότητα και μια μεγάλη νεότερη ανασκόπηση ερευνών το επιβεβαιώνει. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα και μέσω των σταγονιδίων, όμως σύμφωνα με τα νεότερα, στοιχεία, ο ιός μπορεί να μεταφερθεί και σε μεγαλύτερες αποστάσεις σε εσωτερικούς χώρους, εάν δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός.

Σύμφωνα με τη νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ και εξετάζοντας 18 διαφορετικές μελέτες από όλο τον κόσμο, η αερομεταφερόμενη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, από ένα άτομο που νοσεί σε άλλα άτομα που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων, μπορεί να συμβεί σε διάφορους εσωτερικούς χώρους εκτός υγειονομικών δομών.

Δύο ερευνητικές ομάδες, από τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, εκπόνησαν τη συγκεκριμένη ανασκόπηση των μελετών, αξιολογώντας τη δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω του αέρα σε μεγάλες αποστάσεις σε εσωτερικούς χώρους και παράλληλα διερευνώντας τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εξάπλωση.

Οι μελέτες που εξετάσθηκαν αφορούσαν στην περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιανουαρίου 2022 και διερευνούσαν τις εξάρσεις του κορωνοϊού σε χώρους όπως πολυκατοικίες, ξενοδοχεία καραντίνας, εστιατόρια, λεωφορεία, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων, μια αίθουσα δικαστηρίου, ένα γυμναστήριο και μουσικές συναυλίες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μετάδοση από μεγάλες αποστάσεις μέσω του αέρα ήταν πιθανό να έχει συμβεί σε ορισμένες ή όλες τις εξάρσεις του ιού σε 16 από τις 18 μελέτες. Στις 16 αυτές μελέτες, ένας ή περισσότεροι ήταν οι πιθανοί παράγοντες που αύξαναν τις πιθανότητες μετάδοσης από μακρινή απόσταση μέσω του αέρα, ιδίως η ανεπαρκής ανανέωση του αέρα, η κατευθυνόμενη ροή του αέρα και οι ενέργειες που σχετίζονται με την αυξημένη εκπομπή αερολυμάτων, όπως το τραγούδι ή η δυνατή ομιλία.

Επιπλέον, στις 13 μελέτες, τα πιθανά άτομα και εστίες της μετάδοσης της λοίμωξης αναφέρθηκαν ως ασυμπτωματικά, προσυμπτωματικά ή είχαν μόλις άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα τη στιγμή της μετάδοσης.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα στοιχεία αυτών των μελετών κρίθηκαν πολύ χαμηλής εγκυρότητας, λόγω και των περιορισμών τους, όπως η κριτική αξιολόγηση της μετάδοσης. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα κρούσματα εκδηλώθηκαν πριν από τα προγράμματα του εμβολιασμού, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πώς εφαρμόζονται αυτά τα αποτελέσματα σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία. Επισημαίνουν όμως ότι απαιτείται συνεχής διερεύνηση της πιθανότητας αερομεταφερόμενης μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε μεγάλες αποστάσεις.

Η ερευνητική ομάδα, συμπερασματικά, καταλήγει στο γεγονός ότι ο επαρκής εξαερισμός των εσωτερικών χώρων είναι καθοριστικός για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.