Τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές διαταραχές και νόσους πολλαπλασιάζει η νόσος COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο 8ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας. Στο πλαίσιο της έρευνας, ελέγχηκαν στοιχεία εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών με κορωνοϊό στη Δανία για το διάστημα Φεβρουαρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, καθώς και ασθενών με γρίπη για το αντίστοιχο διάστημα προ πανδημίας.

Ειδικότερα, από ένα σύνολο 43.375 περιστατικών COVID-19 προέκυψε ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 3,5 φορές για νόσο Αλτσχάιμερ, κατά 2,6 για νόσο Πάρκινσον, κατά 2,7 για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 4,8 φορές για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πέρα από τη ταχύτερη εκδήλωση νευροεκφυλιστικών διαταραχών εξαιτίας της νευροφλεγμονής από τη νόσηση, προκύπτει και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του επιστημονικού ελέγχου σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η COVID-19 όπως και η πνευμονία ή η γρίπη δεν σχετίστηκαν με άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η μυασθένεια Gravis, το σύνδρομο Guillain-Barré και η ναρκοληψία, ενώ οι μεγαλύτερες πιθανότητες νευρολογικών διαταραχών ήταν κοινές για όλες τις περιπτώσεις, με το ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο μόνο να είναι συχνότερο στους ασθενείς με κορωνοϊό κατά 1,7 φορές.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Pardis Zarifkar από το Νευρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Rigshospitalet στην Κοπεγχάγη ανέφερε: «Πάνω από δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, η ακριβής φύση και εξέλιξη των επιπτώσεων της COVID-19 ως προς τις νευρολογικές διαταραχές παρέμενε αδιευκρίνιστη. Προηγούμενες μελέτες είχαν θίξει τον συσχετισμό της με νευρολογικά σύνδρομα, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο εάν η νόσος του κορωνοϊού εμπλέκεται στην εκδήλωση νευρολογικών εκδηλώσεων και εάν υπάρχει διαφορά σε σχέση με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

»Προέκυψαν στοιχεία που υποστηρίζουν τις αυξημένες πιθανότητες διάγνωσης για νευροεκφυλιστικές και εγκεφαλοαγγειακές διαταραχές στα άτομα με COVID-19 συγκριτικά με τα άτομα χωρίς τη νόσο, τα οποία ωστόσο πρέπει να επιβεβαιωθούν ή καταρριφθούν από μεγάλες μελέτες βασιζόμενες σε μητρώα. Είναι καθησυχαστικό ότι, πλην του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ο κίνδυνος για τις περισσότερες νευρολογικές διαταραχές μετά την COVID-19 δεν είναι συχνότερος απ’ ό,τι μετά τη γρίπη ή τη βακτηριδιακή πνευμονία.

»Τα ευρήματα θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών στον οργανισμό από την COVID-19 και το ρόλο που διαδραματίζει στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο».

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι από Βρετανούς επιστήμονες: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα

Ποιες νευρολογικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της νόσου COVID-19

Κορωνοϊός: Ανεξήγητα νευρολογικά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό – Τι συμβαίνει