Τα πιο συχνά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η απώλειας της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης. Παράλληλα μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις, ρινική συμφόρηση και κούραση.

Ένα λιγότερο συχνό σύμπτωμα είναι τα εξανθήματα διαφορετικών μορφών όπως επισημαίνει Δρ Βασίλειος Βασιλείου καρδιολόγος, Λέκτορας Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και η Subothini Sara Selvendran δερματολόγος, επισκέπτρια ερευνήτρια Ιατρικής του ιδίου Πανεπιστημίου.

Οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο ρυθμός καταγραφής των δερματικών εξανθημάτων ήταν κατά πολύ πιο αργός από εκείνον των άλλων συμπτωμάτων της νόσου, κυρίως εξαιτίας των διαφορετικών μορφών με τα οποία αυτά εκδηλώθηκαν, γεγονός που δεν κατέστησε εύκολη την καταγραφή ενός σταθερού μοτίβου.

Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology εδειξε ότι για το 17% των ασθενών με πολλαπλά συμπτώματα, τα δερματικά εξανθήματα ήταν το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίστηκε, ενώ για το 21% των ασθενών ήταν και το μόνο.

Ο εντοπισμός των συμπτωμάτων της Covid-19 είναι σημαντική  παράμετρος για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου ή και τον εντοπισμό της σε κατά τα άλλα ασυμπτωματικούς ασθενείς, γεγονός που θα μπορούσε να συνεισφέρει στον περιορισμό της μετάδοσης.

Ακολουθούν τέσσερις  βασικές κατηγορίες δερματικών αλλοιώσεων που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας.

Βλάβες που μοιάζουν με χιονίστρες
Πρόκειται για ερυθρές, πρησμένες ή με φουσκάλες δερματικές βλάβες κυρίως στα δάχτυλα των ποδιών και τα πέλματα. Κατά τη διάρκεια μίας έως δύο εβδομάδων, οι αλλοιώσεις σταδιακά αποχρωματίζονται και γίνονται επίπεδες και μετά από αυτό υποχωρούν χωρίς θεραπεία.

Πρόκειται για την πλειοψηφία των δερματικών αλλοιώσεων που έχουν συσχετιστεί με τον κορωνοϊό και έχουν εντοπιστεί κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.Δυο διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι το 60% των ασθενών με δερματικές αλλοιώσεις ανέφεραν τέτοιου είδους συμπτώματα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι βλάβες συσχετίζονται με ήπια νόσο, πολλοί από τους ασθενείς με αυτούς τους ερεθισμούς δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε εξέταση για COVID-19 και το 55% ήταν  ασυμπτωματικοί. Επομένως ενώ η ταχεία αύξηση αυτών των βλαβών κατά τη διάρκεια της πανδημίας υποδηλώνει ότι σχετίζονται με την COVID-19, ο συσχετισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί. Είναι πιθανό να προκαλούνται από κάποιο άλλο σχετικό παράγοντα.

Εξάνθημα με ωοειδές σχήμα

Ο όρος αυτός περιγράφει τόσο επίπεδες όσο και ανάγλυφες περιοχές αποχρωματισμένου δέρματος. Σε έρευνα 375 ασθενών στην Ισπανία φάνηκε ότι το 47% όσων είχαν δερματικές αλλοιώσεις είχαν αυτό τον τύπο βλάβης.

Η εμφάνισή τους συσχετίστηκε με ποιο βαριά συμπτωματολογία Covid-19 και εντοπίστηκαν κυρίως στον κορμό μεσήλικων και ηλικιωμένων ασθενών. Εμφανίζονταν 20-36 μέρες μετά τη λοίμωξη και παρέμεναν 7-18 μέρες.

Κνίδωση
Πρόκειται για ερεθισμούς όπου το δέρμα είναι ανάγλυφο και ερεθισμένο.  Σε μια μελέτη που περιελάμβανε ασθενείς από τέσσερα νοσοκομεία στην Κίνα και την Ιταλία, το 26% των ασθενών με COVID-19 που παραπονέθηκαν για αλλαγές στο δέρμα παρουσίασαν εικόνα κνίδωσης.

Τα συμπτώματα συνήθως προηγούνται ή εμφανίζονται ταυτόχρονα με άλλα συμπτώματα, καθιστώντας τις χρήσιμες για τη διάγνωση. Είναι πιο συχνές στους μεσήλικες ασθενείς και σχετίζονται με βαρύτερη εικόνα της νόσου.

Δέρμα με φυσαλίδες

Οι βλάβες μοιάζουν με εκείνες της ανεμοβλογιάς. Αναφέρονται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με τις άλλες δερματικές αλλοιώσεις που ήδη αναφέρθηκαν. Από την άλλη μεριά θεωρούνται περισσότερο σχετιζόμενες και ενδεικτικές της λοίμωξης Covid-19 και γι’ αυτό θεωρούνται πιο «χρήσιμες» για την διάγνωση.

Εμφανίζονται σε ήπια περιστατικά ασθενών περίπου 14 μέρες μετά τη λοίμωξη. Εικάζεται ότι προκαλούνται λόγω  παρατεταμένης φλεγμονής, με τα αντισώματα να επιτίθενται στο δέρμα και να καταστρέφουν τις στοιβάδες του, προκαλώντας κύστεις (φυσαλίδες).

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός: Τι προκαλεί η μάσκα στο δέρμα και πως αντιμετωπίζεται

Κορωνοϊός: Ποια δερματικά συμπτώματα επιμένουν μήνες μετά την ανάρρωση