Τα ιατρικά λάθη είναι συνυφασμένα με την Ιατρική Επιστήμη δεδομένου ότι στην λήψη των ορθών επιστημονικών αποφάσεων υπεισέρχεται πάντα και η υποκειμενική κρίση του επαγγελματία υγείας. Κάποια ωστόσο ιατρικά λάθη συνηθίζουμε να τα θεωρούμε σπάνια ή απίθανο να συμβούν.

Μελέτη, όμως, που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθηιολογίας στη Βιέννη (1-3 Ιουνίου) δείχνει ότι τελικά το να διενεργηθεί μια χειρουργική επέμβαση σε λάθος σημείο του σώματος δεν είναι τόσο σπάνιο όσο έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε.

Πάνω από 80 περιστατικά χειρουργικών επεμβάσεων σε λάθος σημείο του σώματος έχουν καταγραφεί σε 100 ισπανικά νοσοκομεία σε εύρος 10ετίας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Daniel Arnal από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ιδρύματος Alcorcón, στη Μαδρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες μελέτες είχαν υπολογίσει ότι συμβαίνει σε 1 περίπτωση ανά 100.000 χειρουργεία.

«Τα στοιχεία μας μπορεί να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου καθώς η σκληρή αλήθεια είναι ότι υπάρχει δραματική έλλειψη αναφοράς τέτοιων περιστατικών. Συνεπώς ενδεχομένως τα δεδομένα μας να μην λένε την αλήθεια», εξηγεί ο Δρ. Daniel Arnal συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η αναφορά των συγκεκριμένων ιατρικών λαθών στα ισπανικά νοσοκομεία έχει συμβάλλει καθοριστικά στην λήψη μέτρων για την πρόληψη τέτοιων συμβάντων στο μέλλον.

Σημειώνει πάντως ότι η πρόληψη της διενέργειας χειρουργικής επέμβασης στο λάθος σημείο του σώματος απαιτεί την εφαρμογή ειδικού πρωτοκόλλου από όλα τα μέλη της χειρουργικής ομάδας που να περιλαμβάνει την επισήμανση του χειρουργικού σημείου μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας.

Οι Ισπανοί ερευνητές προκειμένου να αποτυπώσουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, γιατί συμβαίνουν τα χειρουργικά αυτά λάθη και πως μπορούν να προληφθούν ανέλυσαν αναφορές για επέμβαση σε λάθος σημείο του σώματος που είχαν καταγραφεί στο Ισπανικό Σύστημα Ασφάλειας για την Αναισθησία και την Ανάνηψη, που αφορούσε σε 100 μεγάλα ισπανικά νοσοκομεία, την περίοδο 2007-2018.

Συνολικά, είχαν αναφερθεί 81 περιστατικά σε 11 χρόνια, με τις περισσότερες περιπτώσεις χειρουργική επέμβασης σε λάθος σημείο του σώματος να είναι ορθοπεδικές (48%) και οφθαλμολογικές (28%).

Το 44% (36 περιπτώσεις) των επεμβάσεων σε λάθος σημείο του σώματος σχετίζονταν με την χειρουργική διαδικασία και η επέμβαση είναι γίνει κανονικά στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις. Οι άλλες 45 περιπτώσεις (56%) περιλάμβαναν αναισθησία που είχε εφαρμοστεί σε λάθος σημείο του σώματος, και την λανθασμένη περίδεση νεύρου να αφορά στο 91% των περιπτώσεων. Σοβαρή σωματική βλάβη αναφέρθηκε σε τρεις περιπτώσεις.

Αξιολογώντας περαιτέρω τα δεδομένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα δύο τρίτα των περιπτώσεων επέμβασης σε λάθος σημείο του σώματος είτε δεν είχε τηρηθεί καθόλου, είτε είχε γίνει ελλιπής τήρηση του χειρουργικού πρωτοκόλλου. Άλλοι παράγοντες ήταν η βιασύνη και η κακή επικοινωνία μεταξύ των μελών της χειρουργικής ομάδας.