Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων  (ECCMID 2022, Λισαβόνα 23-26) και δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases δείχνει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την Omicron παραλλαγή του SARS-CoV-2 έχουν 36% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο από ό,τι τα άτομα με τη Δέλτα παραλλαγή, ενώ ο μειωμένος κίνδυνος παρατηρείται τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Δρ. Peter Bager, από το Ινστιτούτο Statens Serum της Κοπεγχάγης.

Σε αυτή τη μελέτη παρατήρησης, οι συγγραφείς συμπεριέλαβαν όλα τα επιβεβαιωμένα με PCR κρούσματα λοίμωξης SARS-CoV-2 στη Δανία, με δείγμα που ελήφθησαν μεταξύ 21 Νοεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου 2021. Τα άτομα εντοπίστηκαν από την εθνική βάση δεδομένων του συστήματος επιτήρησης της COVID-19, η οποία περιελάμβανε αποτελέσματα μίας ειδικής δοκιμής PCR για την παραλλαγή που εντόπιζε τα omicron κρούσματα καθώς και δεδομένα σχετικά με τις νοσηλείες που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2.

Μεταξύ των 188.980 ατόμων με λοίμωξη SARS-CoV-2 είχαν την παραλλαγή Omicron. Συνολικά, 124.3131 από τα 188.980 εμβολιάστηκαν και ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με 76% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας (71% χαμηλότερο κίνδυνο για τα κρούσματα της Omicron, 76% χαμηλότερο κίνδυνο για τα κρούσματα της Δέλτα), σε σύγκριση με τα περιστατικά με μηδενικές δόσεις ή μία μόνο δόση εμβολίου (στην παρούσα μελέτη, τα άτομα με μηδενική εμβολιαστική κάλυψη ή μία μόνο δόση εμβολίου ταξινομήθηκαν σε μία ομάδα ως ανεμβολίαστα, επειδή πολύ λίγοι μολύνθηκαν ή νοσηλεύτηκαν μετά από μία μόνο δόση).

Συνολικά 222 από τα 38.669 κρούσματα της Omicron εισήχθησαν στο νοσοκομείο σε σύγκριση με 2213 από τα 150.311 κρούσματα της Δέλτα. Μετά την προσαρμογή των στοιχείων, η μόλυνση της Omicron συσχετίστηκε με 36% χαμηλότερο λόγο κινδύνου νοσηλείας σε σύγκριση με την παραλλαγή της Δέλτα. Κατά τη μελέτη μάλιστα της επίδρασης του εμβολιασμού, οι συγγραφείς διαπίστωσαν πως ο μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας για την Omicron έναντι της Δέλτα ήταν 43% για τη μηδενική ή μία δόση εμβολίου, 28% για όσους έλαβαν δύο δόσεις και 50% για όσους έλαβαν τρεις δόσεις.

Σε σύγκριση με τα άτομα που νόσησαν από τη Δέλτα, τα άτομα με την Omicron ήταν νεότερα, είχαν λιγότερες συννοσηρότητες και ήταν συχνότερα μολυσμένα στο παρελθόν με SARS-CoV-2. Μεταξύ των νοσηλευόμενων περιστατικών, παρατηρήθηκε παρόμοια εικόνα για την Omicron σε σύγκριση με τη Δέλτα όσον αφορά την ηλικία, τη συννοσηρότητα και την επαναμόλυνση. Τα νοσηλευόμενα άτομα με Omicron αποτελούνταν από περισσότερες γυναίκες (61%) από ό,τι άνδρες (39%) ενώ τα νοσηλευόμενα περιστατικά της Δέλτα ήταν 51% άνδρες και 49% γυναίκες.

Καταλήγοντας οι συγγραφείς τόνισαν πως διαπιστώθηκε σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος νοσηλείας με λοίμωξη της Omicron σε σύγκριση με λοίμωξη της Δέλτα τόσο μεταξύ των εμβολιασμένων όσο και μη εμβολιασμένων ατόμων, γεγονός που υποδηλώνει μια εγγενή μειωμένη σοβαρότητα της Omicron. Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τη μοντελοποίηση της επίδρασης του συνεχιζόμενου παγκόσμιου κύματος της Omicron και συνεπώς την ετοιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, όπως τονίζουν οι ίδιοι.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Λοίμωξη με Omicron 20 μέρες μετά τη Δέλτα – Ένα αληθινό περιστατικό

Ανοχύρωτοι έναντι άλλων παραλλαγών του κορωνοϊού οι ανεμβολίαστοι που μολύνονται από Omicron 2

Η μετάλλαξη Omicron προκαλεί μικρότερης διάρκειας και πιο ελαφριά συμπτώματα, επιβεβαιώνει βρετανική έρευνα