Σε δίκοπο μαχαίρι φαίνεται πως αναδεικνύεται η χρήση της σιλδεναφίλης, της ουσίας που περιέχεται στο γνωστό μπλε χαπάκι για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας σύμφωνα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία. Ειδικότερα, όσοι άντρες χρησιμοποιούν συχνά σκευάσματα τέτοιου είδους, με σιλδεναφίλη ή ταδαλαφίλη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά μεταβολές που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν στην όρασή τους.

Σύμφωνα με τη νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Ophthalmology, η συστηματική λήψη φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο της εμφάνισης τριών καταστάσεων που σχετίζονται με την υγεία των οφθαλμών: αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αγγειακή νόσο αμφιβληστροειδούς και ισχαιμική οπτική νευροπάθεια. Ωστόσο, παρόλο που ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 85%, ο απόλυτος κίνδυνος ήταν ακόμα χαμηλός.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι λάμβαναν αγωγές για τη στυτική δυσλειτουργία, είχαν περισσότερο από 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης αγγειακής νόσου αμφιβληστροειδούς και δύο φορές μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας.

«Δύο από αυτές τις παθήσεις σχετίζονται με τον αμφιβληστροειδή, επομένως οι άντρες που μπορεί να έχουν προδιαθεσικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και θέλουν να λάβουν αντίστοιχες αγωγές, θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους» επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Mahyar Etminan, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οφθαλμολογίας και οπτικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του University of British Columbia στο Βανκούβερ του Καναδά.

Επιπροσθέτως, και οι υγιείς άντρες θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, σε περίπτωση που παρατηρήσουν αλλοιώσεις στο οπτικό τους πεδίο, καθώς είναι πιθανόν οι αλλαγές να συμβούν λίγο μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Πώς διεξήχθη η μελέτη 

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι ερευνητές αξιοποίησαν στοιχεία από ασφαλίσεις υγείας σχεδόν 213.000 ανδρών των ΗΠΑ από τη βάση δεδομένων PharMetrics Plus, που όμως δεν είχαν παρουσιάσει κανένα από τα προαναφερθέντα οφθαλμικά προβλήματα το έτος πριν γίνουν τακτικοί χρήστες φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία. Τα αρχεία χρονολογούνται από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2020.

‘Επειτα, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τα ιατρικά αρχεία αυτών των ανδρών, έτσι ώστε να διαπιστώσουν εάν οι άντρες εμφάνισαν κάποια από αυτές τις παθήσεις. Οι συστηματικοί χρήστες ορίστηκαν ως οι άντρες στους οποίους συνταγογραφήθηκαν τουλάχιστον μία συνταγή κάθε τρεις μήνες το έτος πριν από την έναρξη της μελέτης.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών ανέδειξαν μια συσχέτιση μεταξύ των φαρμάκων και των οφθαλμικών παθήσεων, χωρίς όμως να αποδειχθεί η αιτιολογία. Ωστόσο, το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων συστήνει μια ισχυρή σχέση, σύμφωνα με τον δρ. Mahyar Etminan, διότι τα φάρμακα λειτουργούν βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, αλλά μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη ροή του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος.

Επιπλέον, ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο οι συγκεκριμένοι άντρες να παρουσιάζαν και άλλα προβλήματα υγείας που συνέβαλαν τόσο στη στυτική δυσλειτουργία όσο και στην απώλεια της όρασης, αλλά η μελέτη συμπεριέλαβε αυτούς τους άλλους παράγοντες, όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης

Ερωτική επιθυμία: Πέντε τρόποι να βρεθεί λύση όταν μόνο ο ένας θέλει σεξ

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι να την ξεπεράσουμε