Είναι γνωστό ότι η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα είναι σύμμαχοι της καρδιάς μας, ωστόσο αυτό που πολλοί αγνοούν, ιδιαίτερα οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, είναι ότι δεν χρειάζεται να ασχολούνται αποκλειστικά με το τρέξιμο ή το ζωηρό περπάτημα. «Μετράει» κάθε δραστηριότητα που θέτει το σώμα σε κίνηση.

Συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν λιγότερες από δυο ώρες την ημέρα σωματική δραστηριότητα, εκείνες που είχαν τουλάχιστον τέσσερις ώρες κινησης την ημέρα είχαν και 43% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, 43% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 30% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ένα σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου κατά 62%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Σύμωνα με ανασκόπηση ερευνών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό της Αμερικανικης Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), κάθε μορφή κίνησης και δραστηριότητας που μας σηκώνει από την καρέκλα ή τον καναπέ προσμετράται στη σωματική άσκηση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να κατηγοριοποιήσουν κάθε μορφή κίνησης ή ακινησίας στη διάρκεια της ημέρας π.χ. κάθισμα, ορθοστασία, κάθισμα σε αυτοκίνητο, καθημερινές δουλειές, περπάτημα ή τρέξιμο.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα στοιχεία της μελέτης για την φυσική δραστηριότητα και την καρδιαγγειακή υγεία Women’s Health Initiative και ταξινόμησαν στις παραπάνω κατηγορίες τη σωματική δραστηριότητα  5.416  γυναικών, ηλικίας 63 – 97 ετών οι οποίες  δεν είχαν καρδιακή νόσο στην αρχή της μελέτης.

Οι συμμετέχουσες φορούσαν βηματομετρητές για επτά ημέρες ώστε να καταγραφεί και να ταξινομηθεί κάθε μορφή κίνησής τους, ακόμη και οι «ελαφρές» δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα ή το πότισμα.

Σε αυτή τη μελέτη, 616 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο, 268 με στεφανιαία νόσο, 253 έπαθαν εγκεφαλικό επεισόδιο  και 331 πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο.

Μεγάλο μέρος της κίνησης των ηλικιωμένων αφορά καθημερινές εργασίες, μικροδουλειές και κινήσεις μικρού εύρους που συχνά δεν προσμετρώνται στη φυσική δραστηριότητα εξηγούν οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι κάθε κίνηση όσο μικρή και αν είναι πρέπει να προσμετράται στη φυσική άσκηση γεγονός που θα ενθαρρύνει την αύξηση της κινητικότητας στην τρίτη ηλικία.

Διαβάστε επίσης

Η δραστηριότητα που γυμνάζει, νικά το άγχος και ρίχνει την πίεση

Το μυστικό για να στεκόμαστε στα πόδια μας μέχρι τα βαθιά γεράματα