Μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στην στοματική κοιλότητα φαίνεται να συσχετίζεται όχι μόνο με την καταπολέμηση της προχωρημένης φλεγμονής των ούλων , αλλά και με τον μηχανισμό πρόκλησης νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ο λόγος για την πρωτεΐνη SCPPPQ1 (secretory calcium-binding phosphoprotein proline-glutamine rich 1), που εντοπίζεται στο επιθήλιο των ούλων και μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του βακτηρίου Porphyromonas gingivalis που αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα της περιοδοντίτιδας, ενώ φαίνεται ότι παίζει ρόλο και στην δημιουργία φλεγμονωδών εστιών σε περιοχές του εγκεφάλου, ενός μηχανισμού που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Η έρευνα με επικεφαλής τον Antonio Nanci, ερευνητή και καθηγητή στο Τμήμα Στοματολογίας του Πανεπιστήμιου, δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο επιθήλιο των ούλων (το σημείο που τα ούλα περικλείουν τα δόντια) έχει αντιμικροβιακές  ιδιότητες ιδίως ενάντια στο βακτήριο P. gingivalis που ευθύνεται για την περιοδοντίτιδα. Πέρα από την ιδιαίτερη σημασία του για την προστασία των ούλων από τις φλεγμονές, το βακτήριο αυτό έχει βρεθεί σε προηγούμενες έρευνες να σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η εν λόγω πρωτεΐνη πορεί να επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου  P. gingivalis, ακόμα και να το καταστρέψει σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Laval και McGill του Κεμπέκ και του Μόντρεαλ αντιστοίχως.

«Όπως γνωρίζαμε για αρκετά χρόνια, η στοματική μόλυνση από το βακτήριο P. gingivalis θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο καθηγητής Nanci τονίζοντας πως «δεδομένου ότι η πρωτεΐνη SCPPPQ1 μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του βακτηρίου ακόμα και να το καταστρέψει, μπορούμε να επιτεθούμε στην πηγή του προβλήματος και να αποτρέψουμε περισσότερες από μία ασθένειες».

Η ανακάλυψη ανοίγει νέα μονοπάτια στην αντιμετώπιση και την πιθανή αποτροπή ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως πιστεύει η επιστημονική ομάδα, αφού η πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει την είσοδο του βακτηρίου στον οργανισμό μέσα από τα ούλα σε πρώτο στάδιο και πιθανά να το αντιμετωπίσει σε περίπτωση που εισέλθει.

«Η πρωτεΐνη αυτή θα μπορούσε να αποτελεί επιπρόσθετη στρατηγική επίλυσης του προβλήματος της βακτηριακής ανθεκτικότητας» τόνισε η Charline Mary πρώτη συγγραφέας της έρευνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Nanci, «η αντιβακτηριδιακή ιδιότητα της πρωτεΐνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική προσέγγιση για τον έλεγχο των επιπτώσεων των βακτηρίων στον εγκέφαλο ή σε άλλα σημεία όπου εξαπλώνεται».

Η επιστημονική ομάδα προτείνει να προστεθεί η θεραπευτική πρωτεΐνη σε οδοντόκρεμα για να καταστρέφει τα εν δυνάμει βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν διεισδύσει στο επιθήλιο ανάμεσα στο ούλο και το δόντι.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική και πολλά υποσχόμενη εμπειρία που φέρνει και πάλι την οδοντιατρική στο προσκήνιο» κατέληξε ο καθηγητής Nanci.

 

Διαβάστε επίσης:

Από άνοια κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από περιοδοντίτιδα

Ματώνουν τα ούλα σας; Σας απειλούν πάνω από 10 νόσοι

Κορωνοϊός: Γιατί κάνει αναγκαία την προληπτική αγωγή στοματικής υγείας