Το προφίλ των αμετανόητων αρνητών του εμβολιασμού κατά της COVID-19 σκιαγραφεί πρόσφατη δημοσκόπηση με ευρύ και αντιπροσωπευτικό δείγμα στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports. Αν και η έρευνα περιορίζεται στην Αμερική, τα νέα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή και σε άλλες χώρες.

Το ερευνητικό πόρισμα έδειξε ότι ένας στους δύο που δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν κατά του SARS-CoV-2 θα διατηρήσει την αρνητική του στάση, δηλώνοντας πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή του. Η αναλογία προκύπτει από τις απαντήσεις 6.037 ενηλίκων κατά τον Απρίλιο του 2021, πληθυσμιακό δείγμα σημαντικά μεγαλύτερο των 878 ενηλίκων που συμμετείχαν σε αντίστοιχης δημοσκόπηση από το ίδρυμα Kaiser Family Foundation τον Ιούνιο του 2021, και η οποία είχε καταλήξει ότι οι αμετανόητοι αρνητές ανέρχονται στο 21% των Αμερικανών.

Το προφίλ των απρόθυμων να εμβολιαστούν: εργαζόμενοι εκτός σπιτιού, με συντηρητικές πολιτικές απόψεις και χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και οι οποίοι δεν είχαν προηγουμένως βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Η ακαδημαϊκή μόρφωση, η φυλή, η ηλικία και το φύλο δεν συσχετίστηκαν ομοιόμορφα με την άρνηση εμβολιασμού.

Στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Jeffrey Lazarus, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ήταν από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ ενώ τα δύο τρίτα από τέσσερις πόλεις· Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Ντάλας και Σικάγο.

Ειδικότερα, το 21,4% από την επικράτεια των ΗΠΑ δήλωσε αμετακίνητο ως προς την απόφαση του μη εμβολιασμού εν συγκρίσει με το 19,7% στο Ντάλας, 11,5% στο Λος Άντζελες, 11,2% στο Σικάγο και 10,1% στη Νέα Υόρκη. Οι μισοί από όσους επιμένουν να μην εμβολιαστούν δήλωσε πως δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη με κανένα τρόπο και η πλειοψηφία απέδωσε την απροθυμία στον φόβο σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων.

Κάποια επιπλέον συμπεράσματα ανέδειξαν τα παράδοξα στη σκέψη των αρνητών. Ενώ οι μισοί ανέφεραν πως θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι, ποσοστό μεγαλύτερο από το 82% των συμμετεχόντων συμφώνησε ότι η λοίμωξη COVID-19 είναι απειλητική για την υγεία, πάνω από το 50% ενέκρινε την απαίτηση της κυβέρνησης για εμβολιασμό και περισσότεροι από το 60% ήταν υπέρ του μέτρου εμβολιασμού για τα ταξίδια προς το εξωτερικό.

Τέλος, περισσότεροι από το 18% δεν πίστευαν ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι μικρότερος από του εμβολίου και πάνω από το 15% εξέφρασαν αμφιβολία για το ότι ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει μια πιθανή λοίμωξη.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Να γιατί κάποιοι διστάζουν ή αρνούνται να εμβολιαστούν

Εμβολιασμοί: 6 απαντήσεις στους αρνητές – Γιατί πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο

Κορωνοϊός: Οι 16… φυλές του – Από τους αρνητές μέχρι τους εκμεταλλευτές