Νέα στοιχεία προκύπτουν για την επίδραση που ασκεί το οικογενειακό μας δέντρο στην υγεία μας και ιδιαίτερα την καρδιαγγειακή. Αν και είναι γνωστό πως το ιατρικό ιστορικό των γονέων και παππούδων έχει αντίκτυπο στην υγεία των απογόνων και τις πιθανότητες καρδιαγγειακών συμβάντων, η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ Open προσθέτει νέα δεδομένα στην έρευνα για τον ρόλο που διαδραματίζει ο αριθμός αλλά και η ηλικία που έχουν τα αδέλφια στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από το Μητρώο Πολλαπλών Γενεών της Σουηδίας για 1,36 εκατ. άνδρες και 1,32 εκατ. γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ 1932 και 1960 και ηλικίας 30-58 ετών το 1990, καθώς και δεδομένα για τα θανατηφόρα και μη καρδιαγγειακά και στεφανιαία επεισόδια στα επόμενα 25 χρόνια από τα εθνικά μητρώα.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα πρωτότοκα παιδιά διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο για μη θανατηφόρα στεφανιαία και καρδιακά επεισόδια όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια ο κίνδυνος θανάτου ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα δευτερότοκα παιδιά, με τους πρωτότοκους άνδρες σε αυξημένο κίνδυνο και συγκριτικά με τα τριτότοκα.

Φαίνεται όμως ότι και το μέγεθος της οικογένειας επηρεάζει τα ποσοστά καρδιαγγειακού κινδύνου.

Για τους άνδρες αποδείχθηκαν μικρότερα εφόσον υπήρχαν ένα ή δύο αδέλφια, αλλά μεγαλύτερα για εκείνους με τέσσερα ή περισσότερα. Παρομοίως, ένα ή περισσότερα αδέλφια εξασφάλιζαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου συγκριτικά με τους μοναχογιούς, αλλά τα τρία ή παραπάνω αδέλφια πολλαπλασίαζαν τον κίνδυνο στεφανιαίων επεισοδίων.

Σε κοινό μοτίβο για τις γυναίκες, τρία ή περισσότερα αδέλφια αύξαναν τις πιθανότητες καρδιαγγειακών επεισοδίων, ενώ δύο ή περισσότερα για στεφανιαία. Όμως ένα ή και παραπάνω αδέλφια μείωναν τον κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πως πρόκειται απλώς για μια μελέτη παρατήρησης που δεν οδηγεί σε κάποια αιτιώδη συνάφεια και περισσότερες έρευνες στο μέλλον, εστιασμένες στου βιολογικούς ή κοινωνικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για τις παραπάνω συσχετίσεις, θα επιβεβαιώσουν και αιτιολογήσουν τα ευρήματά τους.

Μια αδυναμία της μελέτης είναι ακόμη η απουσία στοιχείων περί εκφάνσεων της καθημερινής ζωής που ασκούν επιρροή στην υγεία όπως η διατροφή, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το κάπνισμα, αν και ελήφθησαν υπ’ όψιν παράγοντες όπως το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ο αλκοολισμός και ηπατικές δυσλειτουργίες. Επιπλέον, τα πορίσματά τους ήρθαν σε σύγκρουση με παλαιότερων ερευνών.

 

Διαβάτε επίσης

Έμφραγμα: Τα επικίνδυνα συμπτώματα που δεν μας υποψιάζουν – Οι περισσότεροι τα αγνοούν

Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο: Η άσκηση που προστατεύει

Τι σχέση έχει ο σύντροφός σας με την δική σας καρδιαγγειακή υγεία