Η μοναξιά στους άνδρες μέσης ηλικίας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με φινλανδική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ψυχιατρικών Ερευνών «Psychiatry Research», παρακολούθησαν σε βάθος χρόνου -ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980 μέχρι πρόσφατα- 2.570 μεσήλικες, από τους οποίους στην πορεία οι 649 (ποσοστό περίπου 25%) εμφάνισαν καρκίνο και οι 283 (το 11%) πέθαναν από αυτόν.

Διαπιστώθηκε ότι η μοναξιά αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου -ιδίως των πνευμόνων- κατά περίπου 10%, άσχετα με την ηλικία, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, την ποιότητα του ύπνου, τον τρόπο ζωής, το βάρος, την ύπαρξη κατάθλιψης, καρδιοπάθειας και άλλων παραγόντων κινδύνου για την υγεία. Η θνητότητα από καρκίνο ήταν μεγαλύτερη στους καρκινοπαθείς που ήταν ανύπαντροι, χήροι ή διαζευγμένοι.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μοναξιά μπορεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, όπως το κάπνισμα και το παραπανίσιο βάρος. Τα ευρήματα μας δείχνουν -όντως- ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στο ζήτημα της μοναξιάς», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Σίρι-Λίσι Κράαβ.