Μια νέα μη χειρουργική τεχνική ανάπλασης της μύτης που διαρκεί λίγα λεπτά παρουσίασαν πρόσφατα Αμερικανοί ερευνητές σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στη Φλόριντα.

Όπως υποστήριξε ο Δρ. Michael Hill, «οι εύκαμπτες δομές του σώματος από χόνδρο, όπως τα αυτιά και το ρινικό ρύγχος μπορούν να αναδιαμορφωθούν με ηλεκτρομηχανικό ανασχηματισμό, δηλαδή με τη χρήση λεπτών βελονών και ηλεκτρικού ρεύματος».

Η νέα τεχνική προϋποθέτει τοπική αναισθησία αλλά σε κάθε περίπτωση απαλλάσσει τον ασθενή από τη χειρουργική τομή, τα ράμματα και τις ουλές.

Ο ειδικός τόνισε πάντως ότι προς το παρόν η νέα ρινοπλαστική έχει δοκιμαστεί μόνον σε πειραματόζωα και με επιτυχία έγινε αναμόρφωση του σχήματος των αυτιών ομάδας κουνελιών.

Πως λειτουργεί η αναίμακτη ρινοπλαστική

Ο χόνδρος αν και ελαστικός αποτελείται από μικροσκοπικές δέσμες κολλαγόνου, που συντίθεται από άλλες μικρές πρωτεΐνες. Κι ενώ έχει ελαστικότητα, ταυτόχρονα διατηρεί το σχήμα του.

Ο ηλεκτρομηχανικός ανασχηματισμός διοχετεύει ρεύμα μέσω μικρο-βελονών ώστε να κάνει τον χόνδρο κατάλληλο για ανασχηματισμό.

«Μόλις ο ιστός μαλακώσει αρκετά μπορείς πλέον να του δώσεις ότι σχήμα θέλεις», εξήγησε ο Δρ. Hill.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι μόλις ιστός πάρει το νέο του σχήμα και αφεθεί να σκληρύνει και πάλι μετά από λίγα λεπτά (εν τη απουσία του ηλεκτρικού ρεύματος), η αλλαγή είναι μόνιμη.

Μάλιστα, αισιοδοξούν ότι η νέα τεχνική δεν θα περιοριστεί στη ρινοπλαστική αλλά θα μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων, όπως τα προβλήματα όρασης που προκαλούνται από το σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα.

Κι ενώ η νέα τεχνική μοιάζει σαφώς εντυπωσιακή ο καθηγητής Iain Whitaker από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea σημειώνει ότι «πάντα είναι μεν καλό να αναζητάμε νέους τρόπους μείωσης των επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών αλλά προς το παρόν είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ο ηλεκτρομηχανικός ανασχηματισμός σε ανθρώπους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλής σαν διαδικασία και έπειτα να γίνουν κλινικές δοκιμές σε αυτιά. Αλλά για τη μύτη θα έλεγα στο ένα τρίτο των περιπτώσεων δεν ενδείκνυται, αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφεί ο χόνδρος και το τελικό αποτέλεσμα να μην έχει διάρκεια».

Ο Δρ. Whitaker συμπληρώνει ακόμα ότι η νέα τεχνική συντελεί σε προσωρινή αλλαγή του pH των ιστών και θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες.