Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πάθηση του πεπτικού που συνοδεύεται από αίσθημα καύσου και πόνο και σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύονται στο CANCER της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του λάρυγγα.

Η αιτία πίσω από τη σχέση εντοπίζεται στις βλάβες στους ιστούς του οισοφάγου που προκαλεί η παλινδρόμηση του όξινου γαστρικού περιεχομένου προς αυτόν. Η μελέτη συνέδεσε ιδιαίτερα τις αλλοιώσεις αυτές με το οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Christian C. Abnet, PhD, από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, μελέτησε δεδομένα για την περίοδο 1995-1996 από την προοπτική μελέτη NIH-AARP Diet and Health Study των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας αναφορικά με 490.605 ενηλίκων της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων (AARP) από διάφορες πολιτείες της Αμερικής (Καλιφόρνια, Φλόριντα, Λουιζιάνα, Νιου Τζέρσεϊ, Βόρεια Καρολίνα, Ατλάντα κ.α.).

Ύστερα από 16 χρόνια παρακολούθησης, τα στοιχεία για το 24% του δείγματος της μελέτης που έπασχε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ήταν αποκαλυπτικά: 931 ασθενείς εμφάνισαν οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα και 301 οισοφαγικό καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων (SCC) -τα δύο είδη του καρκίνου του οισοφάγου- ενώ 876 ασθενείς εμφάνισαν καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων στον λάρυγγα.

Η νοσηρότητα και για τις δύο μορφές καρκίνου σχετίστηκε άμεσα με τη νόσο του πεπτικού, η οποία φάνηκε να διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στους ασθενείς ανεξαρτήτως φύλου και συνηθειών όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τις εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας, το 17% των προαναφερθέντων καρκίνων αποδίδεται στη γαστροοοισοφαγική παλινδρόμηση.

Οι ερευνητές επαλήθευσαν τα ερευνητικά συμπεράσματα και επί τη βάσει των στοιχείων του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ Medicare για 107.258 ασθενείς.

Ο επικεφαλής της μελέτης τόνισε την ανάγκη περισσότερων ερευνών στο μέλλον που θα πιστοποιήσουν επίσημα ότι η γαστροοοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο ή άλλες σοβαρές παθήσεις, ώστε να οι θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πεπτικής νόσου να συμπεριληφθούν στα μέτρα πρόληψης.

Διαβάστε επίσης

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οκτώ κινήσεις που μας γλυτώνουν από την ταλαιπωρία

Καρκίνος οισοφάγου, λαιμού και θυρεοειδούς: Τέσσερις παράγοντες που προστατεύουν

Καρκίνος στομάχου και οισοφάγου: Ο παράγοντας που αυξάνει πάνω από 40% τον κίνδυνο νόσου