Οι αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέονται με υπολογίσιμα προβλήματα μνήμης μετέπειτα στη ζωή της γυναίκας σύμφωνα με νέα έρευνα Δανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο Neurology.

Φαίνεται ότι η υπέρταση και η προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνοδεύουν τις γυναίκες στη διάρκεια της ζωής τους οδηγώντας σταδιακά σε μειωμένα σκορ σε τεστ μνήμης και σε φθορά των νοητικών ικανοτήτων τους.

Η έρευνα διεξήχθη σε σχεδόν 600 εγκύους συμπεριλαμβανομένων 481 γυναικών με φυσιολογικές τιμές πίεσης και 115 που παρουσίασαν υπέρταση κατά τη διάρκεια της κύησης.

Από τις 115 γυναίκες το 70% είχαν υπέρταση κυησης (υπέρταση κύησης: όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την 20ή εβδομάδα) και το 30% ειχαν προεκλαμψία (όταν η υψηλή πίεση εμφανίζεται μετά την 20ή εβδομάδα, αλλά σε συνδυασμό με σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα).

Σύμφωνα με την συγγραφέα της έρευνας Δρ. Maria Adank από το Τμήμα Γυναικολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ οι γυναίκες και των δυο αυτών κατηγοριών (έχουσες υπέρταση και προεκλαμψία) πρέπει να προβούν σε αλλαγές του τρόπου ζωής τους προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος φθοράς της μνήμης και των  νοητικών ικανοτήτων τους μετέπειτα στη ζωή τους.

Η επιστημονική ομάδα της Δρ Adank εξέτασε τις συμμετέχουσες στην έρευνα μετά από 15 χρόνια ζητώντας τους να ανακαλέσουν μια λίστα με 15 λέξεις άμεσα καθώς και μετά από 20 λεπτά.

Στο τεστ άμεσης ανάκλησης των λέξεων στο οποίο εξετάστηκαν τρεις φορές οι γυναίκες χωρίς προβλήματα υπέρτασης δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα σημείωσαν κατά μέσο όρο σκορ 28 πόντων στα 45, ενώ οι γυναίκες με ιστορικό υπέρτασης κύησης σημείωσαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο σκορ 25 βαθμών.

Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για διάφορους παράγοντες όπως το βάρος των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη, το επίπεδο εκπαίδευσης και η εθνικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υπέρταση κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ άμεσης και καθυστερημένης ανάκλησης πληροφοριών.

Οι ερευνητές ωστόσο δεν βρήκαν διαφορές ανάμεσα στις δυο ομάδες γυναικών σε ότι αφορά τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, την λεκτική ευφράδεια, την επεξεργασία του λόγου αλλά και την οπτικοκινητική ικανότητα.

Η έρευνα βέβαια δεν αποκαλύπτει μια σχέση αιτίου αιτιατού αλλά περισσότερο μια συσχέτιση ανάμεσα στους δυο παράγοντες, της υπέρτασης κύησης και της επίδοσης σε τεστ μνήμης.

Το μήνυμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι η υπέρταση κύησης δεν αποτελεί ένα παροδικό πρόβλημα υγείας, αλλά μια κατάσταση που μπορεί να αφήσει σημαντικό ίχνος στη μετέπειτα κατάσταση της γυναίκας και να επηρεάσει τις νοητικές της λειτουργίες. Ενδεχομένως περισσότερες έρευνες  αποκαλύψουν πιθανή θεραπεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων μνήμης σε γυναίκες με ιστορικό υπέρτασης κυησης επισημαίνει η Δρ Adank.

Διαβάστε ακόμη

Το αντικαρκινικό βότανο που καταπολεμά τη φλεγμονή και τονώνει την μνήμη