Όσα περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη καταναλώνει κανείς τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου, αποφαίνεται μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

Μάλιστα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω κατανάλωσης των συγκεκριμένων ροφημάτων φάνηκε να αφορά περισσότερο τις γυναίκες.

Πρόκειται για μελέτη που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ T.H. Chan που έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αντί ζάχαρης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αλλά η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσοτέρων τέτοιων αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποστηρίζουν τη σύσταση για περιορισμό της κατανάλωσης των αναψυκτικών με ζάχαρη και την αντικατάστασή τους με άλλα ροφήματα, κατά προτίμηση νερό, για την βελτίωση της υγείας μας αλλά και την μακροζωία», σχολιάζει ο Vasanti Malik, ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του αμερικανικού πανεπιστημίου και κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν συσχετίσει τα αναψυκτικά με ζάχαρη με την αύξηση του σωματικού βάρους και τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Όμως ελάχιστες έχουν εστιάσει στην σχέση αναψυκτικών και θνησιμότητας. Έτσι οι ειδικοί της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 80.647 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study (1980-2014) και 37.716 άνδρες που είχαν συμμετάσχει στην έρευνα Health Professionals Follow-up Study (1986-2014). Και στις δύο μελέτες οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και την κατάσταση της υγείας τους, ανά διετία.

Μετά τη συνεκτίμηση μειζόνων παραγόντων διατροφής και τρόπου ζωής οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη έπινε κάποιος, τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ανεξαρτήτου αιτίας. Συγκριτικά με εκείνους που έπιναν αναψυκτικά λιγότερο από μια φορά τον μήνα, όσοι έπιναν ένα έως τέσσερα μηνιαίως είχαν 1% αυξημένο κίνδυνο, δύο έως έξι ανά εβδομάδα αύξαναν τον κίνδυνο κατά 6%, ένα έως δύο την ημέρα συντελούσαν σε 14% αυξημένο κίνδυνο και δύο ή περισσότερα ημερησίως αύξαναν κατά 21% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν εμφανέστερος μεταξύ των γυναικών παρά των ανδρών.

Ιδιαίτερα ισχυρός ήταν ο συσχετισμός μεταξύ αναψυκτικών με ζάχαρη και αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν συχνά αναψυκτικά, εκείνοι που έπιναν δύο ή περισσότερα την ημέρα είχαν 31% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα. Και κάθε επιπλέον μερίδα αναψυκτικού με ζάχαρη συντελούσε σε 10% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση.

Επίσης, η κατανάλωση αναψυκτικών συντελούσε σε αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρκίνο, σε άνδρες και γυναίκες.

Αντίθετα, η αντικατάσταση μιας μερίδας αναψυκτικού με ζάχαρη με ένα αναψυκτικό με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συντελούσε σε μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Αλλά και πάλι η αυξημένη κατανάλωση (τέσσερις μερίδες την ημέρα) αναψυκτικών με υποκατάστατα ζάχαρης αύξανε ελαφρώς τον κίνδυνο τόσο του θανάτου όσο και του θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες.