Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίστηκε έντονα με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για διάφορες νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος Πάρκινσον, η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, σε μια μακροχρόνια μελέτη που περιελάμβανε περισσότερους από 63 εκατομμύρια ηλικιωμένους στις ΗΠΑ.

Η μελέτη των ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Harvard, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health, είναι η πρώτη εθνικής εμβέλειας ανάλυση σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο σωματίδιο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (PM2.5) και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Οι ερευνητές, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια Emory και Columbia, αξιοποίησαν μια τεράστια ποσότητα δεδομένων, συγκριτικά με οποιαδήποτε προηγούμενη μελέτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης και νευρολογικών διαταραχών.

«Η αναφορά του 2020 στο Lancet Commission σχετικά με την πρόληψη, τις παρεμβάσεις και τη φροντίδα της άνοιας έχει προσθέσει και την ατμοσφαιρική ρύπανση στη λίστα με τους τροποποιήσιμους παράγοντες αυτών των αποτελεσμάτων. Η μελέτη μας βασίζεται στη μικρή αλλά αναδυόμενη βάση στοιχείων που δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στο PM2.5 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευρολογικής εξασθένισης, ακόμα και σε συγκεντρώσεις κάτω των ισχυόντων εθνικών ορίων», αναφέρει σχετικά ο Δρ. Xiao Wu, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 17 ετών (2000-2016) από εισαγωγές στο νοσοκομείο συνολικά 63.038.019 ασθενών στις ΗΠΑ και τα συνέδεσαν με τις εκτιμώμενες συγκεντρώσεις PM2.5 ανά ταχυδρομικό κώδικα. Λαμβάνοντας υπόψιν πιθανούς συνυπάρχοντες παράγοντες όπως η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, διαπίστωσαν πως για κάθε πέντε μικρογραμμάρια αύξηση ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) στις ετήσιες συγκεντρώσεις PM2.5, υπήρχε 13% αυξημένος κίνδυνος πρώτης εισαγωγής στο νοσοκομείο για νόσο Πάρκινσον, νόσο Αλτσχάιμερ και σχετικές μορφές άνοιας. Ο κίνδυνος, μάλιστα, παρέμενε αυξημένος ακόμα και στην περίπτωση έκθεσης σε PM2.5 κάτω από τα θεωρητικά ασφαλή επίπεδα έκθεσης, που σύμφωνα με τις εθνικές περιβαλλοντικές οδηγίες των ΗΠΑ, είναι κατά μέσο όρο τα 12 μg/m3 ή λιγότερο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες και οι αστικοί πληθυσμοί ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι, με τον υψηλότερο κίνδυνο για πρώτη εισαγωγή στο νοσοκομείο για νόσο Πάρκινσον να εντοπίζεται στους γηραιότερους ενήλικες στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, ο υψηλότερος κίνδυνος πρώτης εισαγωγής για νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας εντοπίστηκε στους γηραιότερους ενήλικες των δυτικοκεντρικών περιοχών.

«Η εθνική αυτή μελέτη δείχνει ότι τα τρέχοντα όρια δεν προστατεύουν επαρκώς τον γηράσκοντα πληθυσμό των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερα όρια και πολιτικές που θα βοηθούν περαιτέρω στη μείωση της συγκέντρωσης PM2.5 και στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας του αέρα», σημείωσε σε καταληκτικό σχόλιο η Antonella Zanobetti, επικεφαλής επιστημονική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Harvard και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Διαβάστε επίσης

Νόσος Πάρκινσον: Ο απλός τρόπος να καθυστερήσετε και να μειώσετε τα συμπτώματα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Για ποιους ασθενείς αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε θεραπεία – Τι άλλαξε η πανδημία