Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι η καλή καρδιαγγειακή υγεία, ενδεικτικός παράγοντας ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σχετίστηκε με λιγότερες πιθανότητες παθήσεων στα ματιά και ειδικά διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Medicine, υποδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων είναι πολλά υποσχόμενες για την πρόληψη και των οφθαλμοπαθειών.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν παρατηρήσει συσχετισμούς ανάμεσα στις παθήσεις των ματιών και σε παράγοντες του τρόπου ζωής των ατόμων, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία ή η υπέρταση. Είναι γνωστό ότι αυτά τα μέτρα της καλής καρδιαγγειακής υγείας δεν λειτουργούν μόνα τους αλλά μπορεί να αλληλεπιδρούν προσθετικά στο αποτέλεσμα των παθήσεων. Πριν από την έρευνά μας, όμως, καμία άλλη μελέτη δεν είχε αξιολογήσει αναλυτικά τον συσχετισμό όλων των παραγόντων μέτρησης της καλής καρδιαγγειακής υγείας με τις οφθαλμοπάθειες», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, Duke Appiah.

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής και οι αντίστοιχες συνήθειες μπορούν να συνεισφέρουν σε μια καλή καρδιαγγειακή υγεία, όπως αξιολογήθηκε από την προσκόλληση στον οδηγό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τις μετρήσεις υγείας “Life’s Simple Seven” (LS7). Ο LS7 βασίζεται στην κατάσταση επτά παραγόντων κινδύνου της καρδιαγγειακής υγείας: αποχή από το κάπνισμα, τακτική σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και έλεγχος της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η εφαρμογή αυτού του τρόπου ζωής, λοιπόν, βρέθηκε πως σχετίζεται με λιγότερες πιθανότητες εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, καταρράκτη και γλαυκώματος. Άτομα με βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία, μάλιστα, είχαν 97% λιγότερες πιθανότητες διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας σε σύγκριση με όσους έχουν ανεπαρκή καρδιαγγειακή υγεία.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα 6.118 ενηλίκων άνω των 40 ετών, με μέση ηλικία τα 57 έτη. Το 57% των συμμετεχόντων αποτελούνταν από γυναίκες, ενώ κάθε μονάδα αύξησης στις βαθμολογίες LS7 σχετιζόταν με μειωμένες πιθανότητες εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και γλαυκώματος.

«Γενικά, πιστεύουμε ότι οι προσεγγίσεις βασικών παρεμβάσεων και έγκαιρης ανίχνευσης των οθφαλμικών παθήσεων είναι σημαντικές, δεδομένου ότι μπορούν να αποτρέψουν πάνω από τους μισούς θανάτους από οφθαλμολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις», σχολιάζει Noah De La Cruz, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης μας θα ενθαρρύνουν την προσκόλληση στον υγιεινό τρόπο ζωής με στόχο την πρόληψη τέτοιων, σχετικών με την ηλικία, παθήσεων, οδηγώντας παράλληλα σε συνεργασίες ανάμεσα σε καρδιολόγους και οφθαλμίατρους για την καλύτερη πρόληψη καρδιαγγειακών και οφθαλμολογικών παθήσεων», καταλήγει ο Δρ. Appiah.

Διαβάστε επίσης

Μήπως χρειάζεστε γυαλιά; Όλα τα ύποπτα συμπτώματα

Ασφαλιστήριο: Ποιες οφθαλμολογικές επεμβάσεις καλύπτει και ποιες όχι

Κληρονομούμενες αμφιβληστροειδοπάθειες: Γονιδιακές θεραπείες βελτιώνουν τη ζωή των πασχόντων