Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι βασική προϋπόθεση για την υγεία μας.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Preventative Medicine, δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της εκδήλωσης του διαβήτη. Αυτό μπορεί να αντανακλά αιτιώδεις επιδράσεις του ύπνου στον διαβήτη ή η διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων παραγόντων που προκαλούν διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμιά τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη δεν έχει μέχρι σήμερα καταγράψει την επίδραση του ύπνου στον διαβήτη, καθώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει.

Κανένας τυχαιοποιημένος ελεγχόμενος έλεγχος δεν αξιολόγησε την επίδραση του ύπνου στον διαβήτη και μια τέτοια μελέτη θα ήταν δύσκολο να διεξαχθεί.

Αλλά, η καθηγήτρια Mary Schooling από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πολιτικών Υγείας CUNY και οι συνεργάτες της κατέγραψαν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη δια γενετικά προβλέψιμης διάρκειας ύπνου.

Χρησιμοποιώντας Μεντελιανή Τυχαιοποίηση επικεντρώθηκαν σε αναλογίες του γονιδιώματος των συμμετεχόντων στη μελέτη που είναι ήδη γνωστό ότι σχετίζονται με τη διάρκεια του ύπνου και στη συνέχεια συνέκριναν τις πληροφορίες αυτές με τη συχνότητα του διαβήτη στην ίδια ομάδα ατόμων.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια του ύπνου τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος διαβήτη ή ήταν βελτιωμένοι οι δείκτες του μεταβολισμού της γλυκόζης.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα ο ύπνος να επηρεάζει τον διαβήτη διαφορετικά στους άνδρες και διαφορετικά στις γυναίκες», λέει η Δρ. Schooling. Και προσθέτει ότι «ο ύπνος είναι σημαντικός για πολλούς λόγους αλλά η προστασία από την εκδήλωση διαβήτη ενδεχομένως να μην περιλαμβάνεται σε αυτούς».