Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» μπορεί να αποτελεί ισχυρό σύμμαχο στον έλεγχο και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με μία μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (UNESP) στη Βραζιλία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, έδειξε ότι όταν η ορμόνη χορηγήθηκε σε θηλυκά ποντίκια που βρίσκονταν στο τέλος της γόνιμης περιόδου τους, μπόρεσε να αναστρέψει την πρόδρομη κατάσταση της οστεοπόρωσης, δηλαδή τη μειωμένη οστική πυκνότητα και δύναμη των οστών και την έλλειψη ουσιών που προάγουν τον σχηματισμό των οστών.

«Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην πρόληψη της αρχικής οστεοπόρωσης, επομένως διερευνούμε τις σωματικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προ-εμμηνοπαυσιακής περιόδου. Σε αυτό το σημείο της ζωής της γυναίκας μπορούν να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της ευθραυστότητας και των καταγμάτων οστών, τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής και μπορούν να μειώσουν ακόμη και τη διάρκειά της», αναφέρει η Δρ. Rita Menegati Dornelles, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο UNESP.

Σύμφωνα με την ειδικό, τα ορμονικά «ορόσημα» στη ζωή των γυναικών είναι η εφηβεία και η περιεμμηνόπαυση, μια μεταβατική περίοδος που ξεκινά μερικά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, όταν τα ωάρια ξεκινούν σταδιακά να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Τα ορόσημα αυτά σηματοδοτούν την έναρξη και το τέλος της γονιμότητας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν δύο δόσεις ωκυτοκίνης με διαφορά 12 ωρών μεταξύ τους σε 10 θηλυκούς αρουραίους ηλικίας 18 μηνών, μια ηλικία που θεωρείται αντίστοιχη με αυτή της περιεμμηνόπαυσης στους ανθρώπους.

Έπειτα από 35 ημέρες μετά τη χορήγηση της ωκυτοκίνης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και ιστών από τον μηριαίο λαιμό των τρωκτικών συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά 10 τρωκτικών ίδιας ηλικίας τα οποία όμως δεν είχαν λάβει την ορμόνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, αντίθετα με την ομάδα ελέγχου, στους αρουραίους που χορηγήθηκε ωκυτοκίνη δεν υπήρχαν στοιχεία οστεοπενίας. «Φάνηκε πως η ωκυτοκίνη βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου αναδιαμόρφωσης των οστών στους γερασμένους αρουραίους. Τα τρωκτικά που έλαβαν την ορμόνη παρουσίασαν αύξηση στους βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με την αναγέννηση των οστών και στην έκφραση των πρωτεϊνών που υποστηρίζουν την επιμετάλλωση και τον σχηματισμό του οστίτη ιστού», υπογραμμίζει η Δρ. Dornelles.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος έδειξε αυξημένη δραστηριότητα σε σημαντικούς για τον σχηματισμό των οστών δείκτες, όπως η αλκαλική φωσφατάση. «Η ουσία αυτή παράγεται από τα οστεογονικά κύτταρα και σχετίζεται με τη επιμετάλλωση. Παρατηρήσαμε, επίσης, μειωμένη δραστηριότητα της ανθεκτικής σε τρυγικό άλας όξινης φωσφατάσης, ενός δείκτη απορρόφησης των οστών», εξηγεί η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι αρουραίοι με την ωκυτοκίνη είχαν πιο πυκνά οστά. «Βρήκαμε ότι η περιοχή του μηριαίου λαιμού ήταν δυνατότερη και λιγότερο πορώδης. Η απόκριση της βιο-μηχανικής συμπίεσης ήταν καλύτερη και είχε φυσικοχημικές ιδιότητες που εγγυώνταν μεγαλύτερη πυκνότητα», κατέληξε η Δρ. Dornelles.

Στο μέλλον οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν τις επιδράσεις της ωκυτοκίνης στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης

Οστεοπόρωση: Τρεις κινήσεις που προστατεύουν και μειώνουν τον κίνδυνο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ποια ορμόνη έχει τη δύναμη να αναστρέψει τη γνωστική βλάβη

Επιλόχειος κατάθλιψη: Η ορμόνη που ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες