Οι εργαζόμενοι άνδρες με υψηλά εισοδήματα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υποστηρίζει μία μελέτη που παρουσιάστηκε στην 84η ετήσια επιστημονική συνάντηση της Ιαπωνικής Circulation Society (JCS 2020).

«Οι άνδρες με υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους προκειμένου να αποτρέψουν την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τέτοια βήματα είναι η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο έλεγχος του βάρους. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να διατηρείται σε μέτρια επίπεδα και να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Shingo Yanagiya από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Hokkaido.

Η ανάλυση της μελέτης J-HOPE3 εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στο οικογενειακό εισόδημα και την υψηλή αρτηριακή πίεση σε συνολικά 4.314 εργαζομένους στην Ιαπωνία (3.153 άνδρες και 1.161 γυναίκες) με καθημερινό ωράριο και φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα, 5 έως 7,9 εκατομμύρια, 8 έως 9,9 εκατ. και άνω των 10 εκατομμυρίων ιαπωνικών γεν τον χρόνο, με τους ερευνητές να διερευνούν τον συσχετισμό ανάμεσα στο εισόδημα και την υψηλή αρτηριακή πίεση για μια περίοδο δύο ετών.

Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, σε σύγκριση με τους άνδρες χαμηλότερου εισοδήματος, όσοι βρίσκονταν στην ομάδα με το πιο υψηλό εισόδημα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, οι άνδρες των δύο πρώτων ομάδων είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με εκείνους των χαμηλότερων εισοδημάτων, αν και ο θετικός συσχετισμός δεν παρουσίασε στατιστική σημασία στην ομάδα των 8 έως 9,9 εκατομμυρίων.

Τα ευρήματα παρέμειναν ίδια ανεξάρτητα από ηλικία, αρχική αρτηριακή πίεση, τόπο εργασίας, είδος απασχόλησης, αριθμό οικογενειακών μελών και κάπνισμα, ενώ οι συσχετισμοί αποδυναμώθηκαν ελαφρώς μετά την προσαρμογή στους παράγοντες της κατανάλωσης αλκοόλ και του Δείκτη Μάζας Σώματος, τα οποία ήταν υψηλότερα για τους άνδρες στις ομάδες υψηλότερου εισοδήματος.

Από την άλλη, στις γυναίκες δεν παρουσιάστηκε κάποια σημαντική σύνδεση ανάμεσα στο εισόδημα και την αρτηριακή πίεση, ωστόσο οι γυναίκες με υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα έτειναν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Προηγούμενες ιαπωνικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι το υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα σχετίζεται με πιο ανεπιθύμητο τρόπο ζωής στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Η μελέτη μας υποστηρίζει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή οι άνδρες και όχι οι γυναίκες με υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και να καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ. Και οι δύο αυτές συμπεριφορές αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υπέρταση», εξηγεί ο Δρ. Yanagiya και καταλήγει:

«Οι άνδρες με υψηλά αμοιβόμενη εργασία διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό αφορά άνδρες όλων των ηλικιών, οι οποίοι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες καρδιακής προσβoλής ή εγκεφαλικού επεισοδίου βελτιώνοντας τις συμπεριφορές υγείας».

Διαβάστε επίσης

Υπέρταση: Έτσι τρώτε περισσότερο αλάτι και δεν το καταλαβαίνετε – Προσοχή!

Κορωνοϊός: Οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με υπέρταση

Πίεση: Ο τρόπος να την κρατήσουμε υπό έλεγχο ακόμη και σε αυτή την ατμόσφαιρα