Την ιδανική προπόνηση για την καρδιά που προάγει την καρδιαγγειακή υγεία και βελτιώνει την κινητικότητα προτείνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Γηριατρικό Ινστιτούτο οι άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και περιορισμένη κινητικότητα στις αρθρώσεις και τα άκρα του σώματός τους.

Ο καθηγητής  Stephen Sayers και η ομάδα του μελετούν τρόπους για τη διατήρησης της υγείας και της κινητικότητας των μεγαλύτερων ενηλίκων πειραματιζόμενοι με ασκήσεις με λίγα βάρη και μεγάλη ταχύτητα καθώς και την επίδραση αυτών στη μυική απόδοση και λειτουργία.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που σηκώνουν λίγα βάρη με υψηλότερη ταχύτητα αυξάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη μυική δύναμη και λειτουργικότητα συγκριτικά με όσους σηκώνουν με πιο αργό ρυθμό πιο μεγάλα βάρη.

Σε μια πιλοτική έρευνα ο καθηγητής Sayers συνέκρινε την αγγειακή λειτουργία σε δυο ομάδες ηλικιωμένων ενηλίκων πριν και μετά από ένα πρόγραμμα με αντιστάσεις 16 εβδομάδων.

Τα άτομα της μιας ομάδας έκαναν ασκήσεις με λίγα βάρη σε μεγάλη ταχύτητα και εκείνα της δεύτερης ασκήσεις με περισσότερα βάρη σε πιο αργό ρυθμό.

Διαπιστώθηκε ότι η αγγειακή λειτουργία βελτιώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό στα άτομα της πρώτης ομάδας.

Μια εξήγηση του καθηγητή Sayers για τη διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες εστιάζει στο ότι η άρση λίγων βαρών δεν οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάτι που αντιθέτως παρατηρείται όταν τα βάρη είναι μεγάλα.

Επιπλέον η ομάδα των ερευνητών προσπαθεί να διαπιστώσει ότι αυτού του είδους η γρήγορη προπόνηση με λίγα βάρη βοηθά και στη βελτίωση της ευστάθειας, των αντανακλαστικών και της κινητικότητας των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, στα οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος πτώσεων και καταγμάτων.