Οι ηλικιωμένοι που έχουν εξασθένηση όρασης και ακοής (διπλή αισθητηριακή εξασθένηση) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουασινγκτον, με επικεφαλής τον Δρ. Phillip H. Hwang, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 2.051 ηλικιωμένους: το 22,8% είχε εξασθένηση είτε ακοής, είτε όρασης και το 5,1% είχει και τα δύο. Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από οκτώ χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διπλή αισθητηριακή εξασθένηση συσχετιζόταν με 86% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με την ύπαρξης καμιάς εξ αυτών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 14,3% των ατόμων χωρίς αισθητηριακή εξασθένηση εκδήλωσε άνοια, ενώ  το ποσοστό ήταν 16,9% σε αυτούς με την εξασθένηση μιας αίσθησης και 28,8% σε αυτούς με εξασθένηση δύο αισθήσεων.

Οι ερευνητές παρατηρήσαν επίσης ότι τα άτομα με διπλή αισθητηριακή εξασθένηση είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, τη συχνότερη μορφή άνοιας, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν εξασθενημένες αισθήσεις.

«Η αξιολόγηση της όρασης και της ακοής στους ηλικιωμένους μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε ποιος θα εκδηλώσει άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ. Κι αυτό έχει σημαντικό όφελος ως προς την έγκαιρη αναγνώριση των ατόμων που είναι ιδανικοί υποψήφιοι για τη συμμετοχή σε μελέτες πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ καθώς και να δούμε αν οι θεραπείες για την απώλεια όρασης και ακοής μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας», εξηγεί ο Δρ. Phillip H. Hwang.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα πιο κοντά στο τεστ αίματος που θα διαγιγνώσκει την άνοια

Άνοια: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αυξάνουν τον κίνδυνο

Άνοια: Ο παράγοντας που αυξάνει έως και 31% τον κίνδυνο