Τον κίνδυνο που διατρέχει η καρδιά των γυναικών που εμφάνισαν υπέρταση κύησης επισημαίνει νέα διεθνής μελέτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτή η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να πολλαπλασιάσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και καρδιακή ανεπάρκεια στο μέλλον.

Περίπου 1-6% όλων των κυήσεων στις δυτικές χώρες συνοδεύονται από αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία συνήθως επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό. Σημειώνεται ότι η υπέρταση κύησης δεν ταυτίζεται με την προεκλαμψία – προεκλαμψία θεωρείται ως ο συνδυασμός της αρτηριακής υπέρτασης στην κύηση μαζί με λευκωματουρία.

Μολονότι η σύνδεση της υπέρτασης κύησης με καρδιακές παθήσεις ενισχύεται από αυξανόμενα περιστατικά, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε κάποιο κοινό πόρισμα.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, στην προσπάθεια εύρεσης της αλήθειας, πραγματοποίησε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 21 μελετών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3,6 εκατομμύρια γυναίκες, 128.000 εκ των οποίων είχαν εμφανίσει υπέρταση κύησης. Πρόκειται για έναν τύπο έρευνας που συνδυάζει τα δεδομένα από όλες τις υπάρχουσες σχετικές μελέτες, επιτρέποντας στους ερευνητές να συγκρίνουν και να ενοποιήσουν τα συχνά αντικρουόμενα αποτελέσματα για να καταλήξουν σε πιο ισχυρά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας:

  • γυναίκες με υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο για όλες τις καρδιαγγειακές νόσους και 46% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
  • γυναίκες με μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες και υπέρταση κύησης είχαν 81% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, 83% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 77% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Κατά τη Δρ. Clare Oliver-Williams από τη Μονάδα Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Cambridge, τα νέα στοιχεία προστίθενται σε μια σειρά επιπλοκών της εγκυμοσύνης που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως οι επαναλαμβανόμενες αποβολές, ο πρόωρος τοκετός, η περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου και η προεκλαμψία, που έχουν προηγουμένως συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μολονότι δεν έχει διευκρινιστεί γιατί η υπέρταση κύησης σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις στη μετέπειτα ζωή, μία ερευνητική υπόθεση προτείνει πως η υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη προκαλεί μια συνεχή βλάβη που συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Εναλλακτικά, οι γυναίκες που αναπτύσσουν υπέρταση κύησης μπορεί να έχουν από πριν αυξημένες πιθανότητες για καρδιοπάθειες, οι οποίες εκδηλώνονται λόγω των μεγάλων απαιτήσεων της εγκυμοσύνης από το σώμα της γυναίκας.

Ο Δρ. Oliver-Williams, κλείνοντας, ανέφερε πως «είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι η υπέρταση κύησης δεν είναι δικό τους σφάλμα. Κάποιες από αυτές τις γυναίκες πιθανώς να βίωσαν δύσκολες καταστάσεις αλλά πάντα υπάρχει λύση. Μικρές θετικές παρεμβάσεις μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Η αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών επί παραδείγματι, διαστήματα χαλαρής άσκησης αλλά και χαλάρωσης, ιδίως με παιδιά τριγύρω, μπορούν να βοηθήσουν».