*Το κείμενο υπογράφει ο κ. Γεώργιος Ζακυνθινός, ΜSc, PhD, Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Η θάλασσα υπήρξε για αιώνες πηγή ζωής για τον ελληνικό λαό. Σήμερα, μπορεί να αποτελέσει ξανά μέρος της λύσης σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας: την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση σε υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Όταν ακούμε για «μπλε οικονομία», ο νους μας πηγαίνει αυτόματα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Όμως υπάρχει μια πιο ήπια, πιο έξυπνη και πιο υγιεινή εκδοχή της θαλάσσιας παραγωγής τροφίμων, η οποία δεν έχει λάβει ακόμα την προσοχή που της αξίζει.

Νέα, λειτουργικά τρόφιμα από τη θάλασσα

Η καλλιέργεια φυκιών και μικροφυκών (spirulina, chlorella, κ.ά.) δίνει τροφές υψηλής διατροφικής αξίας: πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι τρόφιμα που μπορούν να ενταχθούν φυσικά στην ελληνική κουζίνα -από smoothies και σαλάτες, έως ψωμιά, σνακ και παραδοσιακά εδέσματα με μοντέρνα «θαλάσσια» πινελιά.

Η αξιοποίηση κοχυλιών, μαλακίων και βιοποικιλότητας παράκτιων περιοχών μπορεί επίσης να προσφέρει ήπια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα, τα υποπροϊόντα της αλιείας μπορούν να μετατραπούν σε ζωοτροφές ή φυσικά λιπάσματα, ενισχύοντας ολόκληρη την τροφική αλυσίδα με κυκλικές πρακτικές.

Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε διατροφική κουλτούρα -απλώς να την εμπλουτίσουμε

Το σημαντικότερο είναι πώς δεν απαιτείται ριζική αλλαγή στη διατροφική μας ταυτότητα. Αυτά τα τρόφιμα ενσωματώνονται αρμονικά στο μεσογειακό μας μοντέλο, που ήδη θεωρείται διεθνώς πρότυπο υγείας και μακροζωίας.

Η ενίσχυση της μπλε οικονομίας (χωρίς εστίαση αποκλειστικά στα ιχθυοτροφεία) μπορεί να ενδυναμώσει την ελληνική διατροφή με:

  • περισσότερη φυτική πρωτεΐνη,
  • μείωση κορεσμένων λιπαρών,
  • και αύξηση λειτουργικών τροφίμων με αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία

Η υγιεινή διατροφή ξεκινά από τη θάλασσα -αλλά όχι μόνο με ψάρια

Η επισιτιστική μας ασφάλεια ενισχύεται όταν βασίζεται σε τοπικές, ανθεκτικές και ποιοτικές πρώτες ύλες. Η θάλασσα δεν είναι μόνο ένας φυσικός θησαυρός -είναι και εργαλείο υγείας.

Αρκεί να επενδύσουμε σε καινοτομία, εκπαίδευση και πολιτικές στήριξης προς τις ήπιες θαλάσσιες παραγωγικές μορφές. Έτσι θα διαμορφώσουμε ένα νέο, βιώσιμο και υγιεινό διατροφικό τοπίο, με ελληνική υπογραφή.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του συνεδρίου

«Η μπλε απόχρωση της πράσινης ανάπτυξης. Βιώσιμες προτάσεις για τρόφιμα, υγεία και βιοϋλικά»

6-7 Ιουνίου 2025, Αμφιθέατρο Περικλή Λύτρα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α) (Πανεπιστημιούπολη Αιγάλεω)

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

17:00 Χαιρετισμοί

  • Παναγιώτης Καλδής, Πρύτανης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΠΑ.Δ.Α.)
  • Πέτρος Καλαντώνης-Αντιπρύτανης – Αντιπρόεδρος Έρευνας, Καινοτομίας κ Δια Βίου Μάθησης ΠΑΔΑ
  • Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Εκπρόσωπος Επιχειρήσεων

Προεδρείο:

  • Γιάννης Σάρρος, Δημοσιογράφος Αρχισυντάκτης «Ύπαιθρος Χώρα»
  • Κοτροκόης Κων/νος, Αν. Καθ. τμ Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο ΠΑΔΑ

18:00 Δρ. Άλκηστις Χρυσάνθη Παρπούρα, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. “Η μετάβαση στη μπλε βιοοικονομία βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργειες κάτω από το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής“.

18:30 Εισαγωγή, Καθηγητής Γεώργιος Ζακυνθινός Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, “Η Έννοια της μπλε βιο-οικονομίας σε μια πραγματικότητα

Ομιλίες:

  • 18:50, Πελαγία Μόνου, Living Prospects Ltd: Η στρατηγική της μπλε απόχρωσης ως μέρος της πράσινης ανάπτυξης.
  • 19:10, Νικολέττα Μπακαλάρου- Αναγνωστοπούλου, τμ Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, Η άλγη ως τεχνολογική προτεραιότητα για τη δημιουργία προϊόντων που ωφελούν τη δημόσια υγεία και την εξοικονόμηση πόρων.
  • 19:30, Dr Gianni Lutzu, Περιβαλλοντικός Βιολόγος και Διευθυντής Εργαστηρίου στην TERRE GROUP, Ιταλίας: Αξιοποίηση μικροάλγης ως συμπλήρωμα ζωοτροφών και βιολιπασμάτων: Η περίπτωση του Arthrospira platensis (Σπιρουλίνα).
  • 19:50 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Σάββατο 7 Ιουνίου 2025  2025 10:30-14:00

Ενότητα πρώτη προϊόντα της μπλε οικονομίας

Προεδρείο:

  • Γιάννης Σάρρος, Δημοσιογράφος Αρχισυντάκτης «Υπαιθρος Χώρα»
  • Πελαγία Μόνου, Living Prospects Ltd

Ομιλητές:

  • 10:30, Καθηγητής Γεώργιος Ζακυνθινός Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής: Ανάπτυξη διατροφικών προϊόντων από φύκια και επιχειρηματικότητα.
  • 10:50, Βασιλάκου Τόνια, Πρόεδρος, Καθηγήτρια Tμήματος, Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο ΠΑΔΑ: Τα φύκια ως θρεπτική και λειτουργική πηγή τροφίμων.
  • 11:10, Δρ. Καλλιοπη Αθανασιάδη, Δ/ντρια Θωρακοχειρουργικού τμ, ΓΝΑ Ευαγγελισμός-Πολυκλινική: Άλγη: Ανάπτυξη προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας.

11:30, Δεύτερη ενότητα: Συνεδρία Φοιτητών: Μπλε Οικονομία και Καινοτομία

Συντονιστές:

  • Γιάννης Κουμπούρος Αν Καθηγητής, Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας Δ/ντης Ερευνητικού Εργαστήριου Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο ΠΑΔΑ
  • Κωνσταντίνος Καραμπουρνιώτης, Living Prospects Ltd

12:10 12:30 Διάλειμμα καφέ

Τρίτη ενότητα: Αναλύσεις, Ψηφιακά Εργαλεία και Παραγωγικές Διατάξεις

Προεδρείο:

  • Γιάννης Σάρρος, Δημοσιογράφος Αρχισυντάκτης «Ύπαιθρος Χώρα»
  • Νικολέττα Μπακαλάρου- Αναγνωστοπούλου

12:30, Σειραγάκης Γεώργιος, Γεν Δ/ντής TUV Austria : Ταυτοποίηση και Προσδιορισμός Κυανοβακτηρίων για Φαρμακευτική Χρήση με LC MS.
12:50, Dr Gianni Lutzu, Περιβαλλοντικός Βιολόγος και Διευθυντής Εργαστηρίου στην TERRE GROUP, Ιταλίας: Αξιοποίηση μικροφυκών για την ανάπτυξη χαρτοπολτού και βιοπλαστικών.
13:10, Κουμπούρος Γιάννης, Αν. Καθηγητής, Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας Δντης Ερευνητικού Εργαστήριου Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο ΠΑΔΑ: Χρήση AI για σχεδίαση και παραγωγή προϊόντων από καλλιέργεια Άλγεων.
13:30, KAΘΕΤΗ- Raush foundation: Όραμα κ Αποστολή, κ Φαίη Ορφανίδου, Διευθύντρια ΚΑΘΕΤΗΣ
13:50, Δαμουλάς Μιχάλης, Μηχανολόγος Μηχανικός: Ανάπτυξη Παραγωγικής Διάταξης και Καλλιέργειας Άλγεων.
14:10-14:50, Συζήτηση: “Στρατηγική για την Μπλε Βιοοικονομία, προκλήσεις κ προοπτικές”

Συντονιστής: Γιάννης Σάρρος, Δημοσιογράφος Αρχισυντάκτης «Ύπαιθρος Χώρα»

Διαβάστε επίσης

Βιώσιμη διατροφή: Το θαλασσινό φυτό που αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης

Λουτρό σε φύκια με εντολή γιατρού; Ανακαλύψτε το ελιξίριο ευεξίας στο βυθό της θάλασσας

Στο βυθό της θάλασσας κρύβονται πολύτιμοι σύμμαχοι στη μάχη κατά του καρκίνου