*Γράφουν οι ειδικοί του Φυσικοθεραπευτηρίου Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ

Οι περισσότερες γυναίκες που αναπτύσσουν προβλήματα δυσλειτουργίας στο πυελικό έδαφος  -με πιο γνωστό σύμπτωμα την ακράτεια ούρων – έπειτα από τον τοκετό, δεν αναζητούν βοήθεια από επαγγελματία της υγείας, γιατί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό. Η θλιβερή αυτή διαπίστωση/πραγματικότητα οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο προβλημάτων και «ντροπής», που επιβαρύνει συνεχώς τη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας και την απομακρύνει από θεραπευτικές λύσεις.

Κι όμως, δε χρειάζεται να είναι έτσι. Ακριβώς γι’ αυτό, οι δύο επαγγελματικοί/ακαδημαϊκοί εθνικοί σύλλογοι φυσικοθεραπευτών και μαιών του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάστηκαν στενά, προκειμένου να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα του προβλήματος ανάμεσα σε εγκυμονούσες και νέες μητέρες, καθώς και να γνωστοποιήσουν την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων.

Μαίες και φυσικοθεραπευτές εν δράσει για την πρόληψη των δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους (ΠΕ)

Μαίες και φυσικοθεραπευτές στην Αγγλία ξεκίνησαν την κοινή τους δράση με μία κοινή δήλωση, κατά την οποία υποστήριζαν την έγκαιρη παρέμβαση για την εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους, προκειμένου να αποφεύγονται συνήθεις δυσλειτουργίες του, με συμπτώματα όπως η ακράτεια, η πρόπτωση και η σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την περίοδο της τεκνοποίησης ή και αργότερα.

Στη συνέχεια, δημιούργησαν μία σειρά «εργαλείων» ενημέρωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης, όπως ενημερωτικά φυλλάδια, ακόμη και μικρά βίντεο με εργαλεία εκπαίδευσης για μαίες. Τα εκπαιδευτικά αυτά εργαλεία εμπλουτίζουν τις γνώσεις των μαιών, ώστε να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν πρώιμα, με στόχο την αναγνώριση τυχόν δυσλειτουργίας και την παραπομπή της γυναίκας σε ειδικό φυσικοθεραπευτή. Οι μαίες θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν προβλήματα και να προσφέρουν συμβουλές για την αξία της διατήρησης της υγείας του πυελικού εδάφους. Οι ειδικοί φυσικοθεραπευτές ΠΕ έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες να αξιολογούν με ενδοκολπική και ενδοπρωκτική αξιολόγηση το πυελικό έδαφος των γυναικών που παραπέμπονται από τις μαίες, κατά την λοχεία, μετά από φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική.

Πώς οι φυσικοθεραπευτές συμβάλλουν στις γνώσεις των μαιών που θα βοηθήσουν στην πρόληψη των δυσλειτουργιών του ΠΕ;

Οι μαίες θα πρέπει να εκπαιδεύονται από ειδικούς φυσικοθεραπευτές, στη λειτουργική ανατομία, παθοκινησιολογία και δυσλειτουργία του ΠΕ, ώστε να γνωρίζουν τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων ΠΕ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συμβολή των μαιών στην πρόληψη των δυσλειτουργιών του ΠΕ είναι ουσιαστική, αφού ο ρόλος τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας είναι εξαιρετικά σημαντικός, ενώ το ίδιο διάστημα αλλά και 4-6 μήνες μετά τον τοκετό, οι εγκυμονούσες και οι λεχώνες βρίσκονται κοντά στις μαίες. Εάν, λοιπόν, οι μαίες είναι σωστά εκπαιδευμένες να εντοπίζουν τυχόν προβλήματα, τότε θα είναι ικανές να συμβάλλουν στην πρώιμη παρέμβαση κάθε πιθανής δυσλειτουργίας του ΠΕ και να παραπέμψουν σε ειδικό φυσικοθεραπευτή ΠΕ για άμεση αντιμετώπιση.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη λαμβάνουν οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι θα πρέπει να εκπαιδεύουν τις ίδιες τις γυναίκες με συμπτώματα δυσλειτουργίας ΠΕ, στην ορθή εκτέλεση ασκήσεων για την αποκατάσταση των συμπτωμάτων τους.

Ειδήσεις σήμερα

Η νο1 κίνηση που μειώνει κατά 50% τις νοσοκομειακές λοιμώξεις

Νοσοκομεία: Ούγγροι εμπειρογνώμονες έρχονται στην Ελλάδα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Υπουργείο Υγείας: Συνυπηρέτηση υγειονομικών χωρίς συμπλήρωση διετίας – Ποιους αφορά