Η καρδιά είναι ο πολυτιμότερος «εργάτης» του οργανισμού, αλλά συχνά θεωρείται δεδομένη, ενώ πολλοί τη μάχονται υιοθετώντας κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας (American Heart Association), και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ καθώς και του αμερικανικού ΕΟΔΥ (CDC) αποτελεί τη σημαντικότερη κίνηση που θωρακίζει την υγεία της καρδιάς.   

Ωστόσο, δεν είναι η μόνη αποτελεσματική κίνηση που προφυλάσσει την καρδιαγγειακή υγεία. Ακολουθούν πολύτιμες συμβολές από τους ειδικούς για γερή καρδιά.

Ο έλεγχος του σωματικού λίπους

Έρευνα στην Journal of the American College of Cardiology, κατέδειξε ότι το περιττό λίπος στην κοιλιά  σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και ανθυγιεινών λιπιδίων στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και η επιλογή μικρότερων μερίδων φαγητού.

Η προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή

Ιατροί της Mayo Clinic, συνιστούν μια διατροφή, πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, για την μείωση των ποσοστών της LDL (λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακής» χοληστερόλης). Σημαντικές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι τα φασόλια, η βρώμη, το κριθάρι, τα μήλα, τα αχλάδια και το αβοκάντο. 

Επίσης φροντίζουμε το πρωινό να περιλαμβάνει κάποιο από τα ακόλουθα:

  • δημητριακά ολικής άλεσης (πλιγούρι βρώμης, τοστ ολικής αλέσεως)
  • άπαχες πηγές πρωτεΐνης
  • φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση ψαριών 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών (σολομός, τόνος, σαρδέλες, ρέγγα) συμβάλλουν στην αποτροπή των καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Aμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, πρέπει να τρώμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι.

Ο περιορισμός του αλατιού 

Η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Οι ειδικοί προτείνουν τα υποκατάστατα αλατιού σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μείωση των κορεσμένων λιπαρών

Η πρόσληψη  κορεσμένων λιπαρών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 7% των ημερήσιων θερμίδων, σύμφωνα με τους γιατρούς. Η προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων ή η αντικατάσταση των ανθυγιεινών λιπαρών με υγιεινά (ελαιόλαδο, αυγά), είναι απαραίτητη.

Το κατάλληλο ρόφημα

Το μαύρο ή το πράσινο τσάι είναι ευεργετικά για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής. Σύμφωνα με την Aμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, η κατανάλωση ενός έως τριών φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα, φαίνεται ευεργετική για την καρδιά.

Η μαύρη σοκολάτα 

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, αναφέρει ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει η μαύρη σοκολάτα, συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, συστήνουν να την απολαμβάνετε με μέτρο.

Η ενσωμάτωση της άσκησης

Μερικά παραδείγματα άσκησης που μπορείτε να εφαρμόσετε:

  • γιόγκα
  • προπόνηση δύναμης (αερόβια γυμναστική)
  • διαλειμματική προπόνηση (εναλλαγή έντονης σωματικής άσκησης με περιόδους ελαφρύτερης γυμναστικής)
  • χορός

Μην ξεχνάτε επίσης ότι το περπάτημα για μισή ώρα καθημερινά είναι πολύ βοηθητικό.

Η σεξουαλική ζωή

Μελέτη στο American Journal of Cardiology, έδειξε ότι η μικρή συχνότητα των σεξουαλικών επαφών έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η καλή ψυχική υγεία 

Η ισορροπημένη ψυχική κατάσταση είναι πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς. Η ενασχόληση με χόμπι, οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους, ακόμη και τα κατοικίδια μπορούν να αποφορτίσουν το στρες και να θωρακίσουν την καρδιά.

Διαβάστε επίσης:

Καρδιαγγειακές Παθήσεις: 9 μικρές αλλαγές που μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης

Έρευνα: Πώς οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν τον εγκέφαλο

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία: Από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια το 80% των πρόωρων θανάτων