Η διατήρηση των ισορροπιών στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πλήθος ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, σύμφωνα με τον Mingyang Song, Αναπληρωτή Καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας “T.H. Chan” του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της σχολής, ο καθηγητής κλήθηκε μαζί με άλλους ειδήμονες να εξηγήσει τη σύνδεση της υγείας του στόματος, των ούλων και των δοντιών με τη συνολική υγεία. «Οι μεταβολές στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο νόσου», σύμφωνα με τον Δρ Song. Πέραν τούτου, ο καθηγητής προειδοποίησε για τον κίνδυνο τα μικρόβια του στόματος να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας σε άλλα μέρη του σώματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ και διάφοροι τύποι καρκίνου.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε παλαιότερες μελέτες, που είχαν ρίξει φως στις επιπτώσεις από τις ανισορροπίες στη μικροχλωρίδα του στόματος στην αύξηση των πιθανοτήτων για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα διατρέχουν κατά 43% και 52% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου αντίστοιχα, συγκριτικά με άτομα χωρίς περιοδοντική νόσο, και ότι η απώλεια δύο ή περισσότερων δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 33%. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα διατρέχουν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για οδοντωτούς πολύποδες, του δεύτερου σε επικινδυνότητα πολύποδα που μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Ειδικότερα, η απώλεια τεσσάρων τουλάχιστον δοντιών πολλαπλασίαζε κατά 20% τις πιθανότητες οδοντωτού πολύποδα.

Συνεπώς, κατάληξε ο Song, η καλή στοματική υγεία με ισορροπημένο μικροβίωμα είναι το παν. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις κινήσεις -ματ για να το επιτύχουμε περιλαμβάνονται οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, το σωστό και συχνό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό πάντα με έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος.

Διαβάστε επίσης:

«Καλά» μικρόβια δεν έχει μόνο το έντερο – Πού αλλού τα βρίσκουμε και πόσο ωφέλιμα είναι

Στοματική υγεία: Η διαδεδομένη συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Οι επικίνδυνοι πολύποδες και πώς αντιμετωπίζονται