Με σοβαρές «επιπλοκές» απειλείται το Μεταμοσχευτικό Πρόγραμμα των Ηπατοπαθών που υλοποιείται στο Λαϊκό, νοσοκομείο που μαζί με το Ιπποκράτειο συνεφημερεύουν σε εθνικό επίπεδο για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με ηπατική νόσο.

Σύμφωνα με επιστολή που έχει αποσταλεί στη Διοίκηση του νοσοκομείου, στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας καθώς και σε συλλόγους ασθενών, η επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Νεφρού και Διευθύντρια της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού ζητεί να διατεθούν όλα τα κρεβάτια για τις αυξημένες ανάγκες των νεφροπαθών και την παραχώρηση άλλου χώρου στο νοσοκομείο για τις ανάγκες των ηπατοπαθών ασθενών. Όπως εξηγεί αρμοδίως στην επιστολή, η επικεφαλής της κλινικής, στο αίτημά της έπαιξε καταλυτικό ρόλο η ανάπτυξη ενός ράντζου σε πρόσφατη εφημερία του νοσοκομείου.

Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού διενεργείται περίπου το 75% των μεταμοσχεύσεων νεφρού της επικράτειας, και η συνολική μεταμοσχευτική δραστηριότητα καταγράφει δυνατές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, τα έτη 2021 έως 2023 πραγματοποιήθηκαν 135 μεταμοσχεύσεις νεφρού.

Στο ίδιο νοσοκομείο λειτουργεί και η Διατομεακή Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος στη λειτουργία της οποίας μετέχουν ως επί το πλείστον χειρουργοί από τη Β΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ και Γαστρεντερολόγοι-Ηπατολόγοι από την Γαστρεντερολογική Κλινική του ΕΚΠΑ. Μάλιστα, με απόφαση της διοίκησης από το 2013 αποφασίστηκε η παραχώρηση τεσσάρων κλινών από τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού και ενός δίκλινου θαλάμου από τη Β’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική για την άμεση μετεγχειρητική νοσηλεία ασθενών μετά τη μεταμόσχευση ήπατος.

Από τον Φεβρουάριο η Μονάδα εφημερεύει 15-16 ημέρες κάθε μήνα για όλη τη χώρα για μεταμόσχευση ήπατος, τις διπλάσιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την καθιέρωση των τοπικών συντονιστών δωρεάς οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία, χάρη στην υποστήριξη του ιδρύματος Ωνάση, έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των δοτών συμπαγών οργάνων. Και φυσικά δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό. Από τις αρχές του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 7 μεταμοσχεύσεις ήπατος στη Μονάδα του Λαϊκού. Μάλιστα, οι δύο εξ αυτών αφορούν δύο νέες που έλαβαν ήπαρ από ζώντα δότη, τον γονέα τους. Μία 23χρονη από την Κρήτη μεταμοσχεύθηκε χάρη στον πατέρα της και μία 21χρονη από τα Ιωάννινα χάρη στη μητέρα της.

Τα πολύ καλά αποτελέσματα της λειτουργίας των δύο Μεταμοσχευτικών Προγραμμάτων οδήγησαν την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με τη διοίκηση του Λαϊκού στην απόφαση για την λειτουργία Πανεπιστημιακής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων.
Το θέμα το χωροταξικό, που σημειωτέον απαντάται σε πολλά νοσοκομεία με κτηριακές προδιαγραφές προβληματικές λόγω της οικοδόμησης τους προ δεκαετιών, δεν παραβλέπεται από όλους όσοι βρίσκονται στο Μεταμοσχευτικό πρόγραμμα, αλλά ζητούμενο όλων ήταν μέχρι τώρα να μην αποκλείονται ασθενείς.

Το αίτημα της Διευθύντριας της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού για διάθεση και των 30 κλινών σε νεφροπαθείς, έπειτα από 11 χρόνια παραχώρησης των τεσσάρων κλινών σε ηπατοπαθείς για την κάλυψη των αναγκών τους, θεωρείται από επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου αλλά και από τους Συλλόγους Ασθενών ότι στέλνει ένα διχαστικό μήνυμα, επιχειρώντας να στρέψει μία κατηγορία ασθενών (νεφρομεταμοσχευμένους) έναντι μίας άλλης (ηπατομεταμοσχευμένους).

Το θέμα απασχολεί ήδη την διοίκηση, όπως επίσης και ανώτερους αξιωματούχους στο υπουργείο Υγείας, δεδομένου πως η ηγεσία τάσσεται υπέρ της εγκατάστασης και λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων στο Λαϊκό, και αναζητεί τους τελευταίους μήνες λύσεις σε διαδικαστικά θέματα.

Διαβάστε επίσης: 

Πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στη χώρα μας – Πατέρας έδωσε ξανά ζωή στην κόρη του

Μεταμόσχευση ήπατος: Μοναδική λύση σε ασθενείς με μη αναστρέψιμη βλάβη ήπατος

Μεταμοσχεύσεις: Διπλασιάστηκαν οι δότες οργάνων μέσα σε μια τριετία