Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο διοικητής του νοσοκομείου Λαϊκό και οι χειρουργοί συνόδευσαν το απόγευμα της Παρασκευής στην έξοδο την 23χρονη Ελένη Αϊλαμάκη, την πρώτη ασθενή με ηπατοπάθεια που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη, στη χώρα μας.

Η απαιτητική και εξειδικευμένη επέμβαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής, κ. Γεωργίου Σωτηρόπουλου, με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Dieter Broering.

Ειδικότερα, παρόντες στην έξοδο της νεαρής γυναίκας ήταν ο Υπουργός Υγείας, κ.  Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Θεοφάνης Ροΐδης, ο Διευθυντής Χειρουργικού τομέα ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ» καθηγητής, κ. Νικόλαος Νικητέας, καθώς και οι γονείς της 23χρονης ασθενούς.

Η 23χρονη Ελένη Αϊλαμάκη εξέρχεται από το νοσοκομείο εν μέσω του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και της αναπληρώτριας υπουργού, κυρίας Ειρήνης Αγαπηδάκη

«Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διενεργεί τόσο εξειδικευμένες και δύσκολες μεταμοσχευτικές επεμβάσεις. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το «Λαϊκό» νοσοκομείο μας, μία εξαιρετική πανεπιστημιακή κλινική. Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο ανήκει το Λαϊκό Νοσοκομείο και ιδιαίτερα τον καθηγητή κύριο Σωτηρόπουλο, που έδωσε ελπίδα σε πάρα πολλούς ασθενείς ότι μπορούν να γλιτώσουν από μία τόσο σοβαρή ασθένεια» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Στο πρόσωπο της Ελένης βλέπουμε την ελπίδα για πολλούς άλλους ανθρώπους και είμαστε εδώ, όπως βοηθήσαμε να λυθούν προβλήματα για να γίνει αυτή η επέμβαση, να λύσουμε προβλήματα για να γίνουν πολλές τέτοιες επεμβάσεις και να σωθούν και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι. Και φυσικά, θέλω να πω στην οικογένεια αυτή ότι τους καμαρώσαμε, όχι μόνο την Ελένη, στην οποία ευχόμαστε όλοι περαστικά και να είναι σιδερένια και δυνατή, αλλά και τους γονείς της, που είναι ένα πρότυπο οικογένειας και αγάπης μεταξύ τους» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη μεταμόσχευση και ευχαρίστησε αφενός τους συνεργάτες του για τη στήριξη εν μέσω εορτών, αφετέρου την Ελένη Αϊλαμάκη για την εμπιστοσύνη της. «Να ευχαριστήσω καταρχάς την Ελένη και τους γονείς της που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί όταν ξεκινάς μία χειρουργική επέμβαση που την κάνεις για πρώτη φορά και ιδιαίτερα στη χώρα σου που δεν είναι μία εύκολη χώρα η Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος πρέπει να σε εμπιστευτεί για αυτό. Να ευχαριστήσω πολύ όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό team γιατί μας συμπαραστάθηκαν και πραγματοποιήθηκε, όπως ξέρετε, η επέμβαση σε μία μέρα αργίας, πολλοί διέκοψαν τις άδειές τους ή δεν πήραν εορταστικές άδειες προκειμένου να συμμετάσχουν. Και οφείλω να ευχαριστήσω θερμά και τον Διοικητή του Νοσοκομείου κύριο Ροΐδη και τον Υποδιοικητή αλλά και όλη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ξεκινώντας από τον κύριο Στάθη, τον Υφυπουργό κύριο Θεμιστοκλέους, την Αναπληρώτρια Υπουργό κυρία Αγαπηδάκη, και τον Υπουργό κύριο Γεωργιάδη που μας βοήθησαν να λύσουμε πολλά διαδικαστικά και διοικητικά θέματα, γιατί στην έναρξη μίας τέτοιας προσπάθειας πρέπει αυτά να λυθούν για να μπορέσει να ξεκινήσει». 

Το ygeiamou.gr είχε επικοινωνήσει με τον χειρουργό, λίγο μετά τη μεταμόσχευση. Ο κ. Σωτηρόπουλος βρισκόταν στη Γερμανία επί πολλά χρόνια κάνοντας εξειδίκευση ακριβώς σε αυτό το αντικείμενο, δηλαδή τη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη. Εδώ και 12 χρόνια έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, επανεκκινώντας το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων ήπατος στο Λαϊκό που είχε διακοπεί για κάποιο διάστημα και επιδιώκοντας την έναρξη στη χώρα μας μεταμοσχεύσεων ήπατος από ζώντα δότη. Ο ίδιος και η ομάδα του ήταν έτοιμοι για μια τέτοια μεταμόσχευση και πριν τον κορωνοϊό. Η πανδημία, όμως, και η ανάγκη επιχειρησιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων, όπως και η πίεση που ακολούθησε λόγω της Covid-19, ανέβαλαν τα τότε σχέδια.