Για μεταμόρφωση της προνοιακής μονάδας στα Λεχαινά, η οποία είχε προκαλέσει πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων στο παρελθόν, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, μετά από επίσκεψή του στο χώρο.

«Εμείς πολλές φορές αναδείξαμε τις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας των περιθαλπόμενων επιβεβαιώνοντας ή και προκαλώντας δημοσιεύματα με φωτογραφικό υλικό. Σταθήκαμε εμπόδιο στη διάλυση της προνοιακής μονάδας και την εκχώρησή της σε Μ.Κ.Ο απαιτώντας την ίδρυση ξενώνων από την ίδια την προνοιακή μονάδα στα πλαίσια της αποιδριματοποίησης. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει ελπίδα για ζωή στα παιδιά με βαρύ αυτισμό». Κάτι που διαπίστωσε ο ίδιος με τα μάτια του, δίνοντας τα εύσημα σε διοίκηση και εργαζόμενους.

«Έφτιαξαν 4 ξενώνες σε Βάρδα, Λεχαινά και Πύργο εντός της κοινότητας με τον κατάλληλο και ειδικό εξοπλισμό για κάθε παιδί με βαρύ αυτισμό και τώρα φιλοξενούνται 24 παιδιά που βρίσκονταν στη προνοιακή μονάδα ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Τέσσερα παιδιά σε κάθε ξενώνα. Άψογες συνθήκες φιλοξενίας και αλματώδη πρόοδο στην καθημερινότητα, στη ζωή τους», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Παρά τις συνθήκες φιλοξενίας, υπάρχει και μια πλευρά που χρήζει άμεσης παρέμβασης. Οι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα κάποιοι να είναι ακόμη και τέσσερις μήνες απλήρωτοι. «Δεν τους καταβάλλεται ο μισθός και είναι ντροπή για το κράτος η κατάσταση που έχουν περιέλθει. Συνολικά είναι 18 συνάδελφοι που δεν λαμβάνουν το μισθό τους για 4 μήνες. Φυσικά είναι δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα. Και συμβασιούχοι και απλήρωτοι. Άλλοι βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από τις προνοιακές μονάδες και τους ξενώνες γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Προσθέτει δε ότι η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε κλείσιμο θέσεων φιλοξενίας στις προνοιακές μονάδες της χώρες. Επίσης, δεν αναπτύσσονται ξενώνες και τα άτομα που έχουν ανάγκη από βοήθεια υποφέρουν. Όπως είναι, για παράδειγμα, τα κακοποιημένα παιδιά που παραμένουν επί μακρόν στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΕΔΗΝ: Πλημμελής καθαριότητα στα νοσοκομεία επιτείνει τη διασπορά λοιμώξεων

ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γεμάτες οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

ΠΟΕΔΗΝ: Ράντζα στους διαδρόμους της Ψυχιατρικής Κλινικής του Ευαγγελισμού