Οδηγίες για ορθή διαχείριση ανθρωπίνων σορών, ταφή, εκταφή και μεταφορά σορών ή τέφρας δίνει με εγκύκλιό της προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά. Αν και τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, ωστόσο κάποια μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα βιολογικά υγρά, τα κόπρανα ή τους ιστούς των νεκρών.

Γενικές οδηγίες

Έτσι, συστήνονται τα εξής για τη διαχείριση ανθρώπινων σορών:

1. Να αποφεύγεται η άμεση επαφή με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά.
2. Σε περίπτωση που το άτομο το οποίο πρέπει να διαχειριστεί τη σορό φέρει τραυματισμούς ή εκδορές στα χέρια του, λαμβάνεται μέριμνα ώστε αυτές να καλύπτονται με αδιάβροχο επίδεσμο και στη συνέχεια τοποθετούνται γάντια.
3. Σε περίπτωση τυχαίας έκθεσης του δέρματος ή των βλεννογόνων των χειριστών σε βιολογικά υγρά της σορού, πρέπει άμεσα να γίνεται πλύση με άφθονο νερό και να αναζητείται ιατρική συμβουλή.
4. Το προσωπικό το οποίο ασχολείται με τη διαχείριση των σορών πρέπει να χρησιμοποιεί μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), ήτοι: προστατευτική αδιάβροχη μακρυμάνικη ρόμπα, μάσκα χειρουργικού τύπου, γάντια, προστατευτικά γυαλιά ή ασπίδα εάν υπάρχει φόβος εκτίναξης βιολογικών υγρών.
5. Να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής.
6. Συστήνεται καλός αερισμός του χώρου, στον οποίο γίνεται η διαχείριση της σορού.
7. Να τηρείται αυστηρά η απαγόρευση του καπνίσματος και της κατανάλωσης φαγητού εντός των χώρων προετοιμασίας και διαχείρισης σορών.
8. Να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση και απόρριψη αιχμηρών εργαλείων στο πλαίσιο διαδικασιών χειρισμού των σορών.
9. Να απορρίπτονται εντός ποδοκίνητων ειδικών κάδων με καπάκι, οι οποίοι προορίζονται για τα μολυσματικά απορρίμματα, όλα τα ΜΑΠ καθώς και όλο το ακάθαρτο υλικό που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαχείριση της σορού μετά το πέρας των εργασιών.
10. Το προσωπικό καθαριότητας οφείλει να δίδει ιδιαίτερη προσοχή κατά την αποκομιδή των μολυσματικών απορριμμάτων και να φέρει προστατευτικό ιματισμό, μάσκα και γάντια. Να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες απολύμανσης των επιφανειών και των χώρων όπου γίνεται η διαχείριση των σορών.

Για χώρους παροχής υπηρεσιών

1. Κατά τη διαδικασία διαχείρισης και μεταφοράς της σορού από το Τμήμα ή τη Μονάδα, οι επαγγελματίες που εμπλέκονται σε αυτήν θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας.
2. Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στον θανόντα, όπως καθετήρες, σωληνίσκοι παροχετεύσεων και άλλα παρόμοια υλικά, πρέπει να αφαιρούνται από τους επαγγελματίες τηρώντας επιμελώς τα μέτρα ατομικής προστασίας. Η απόρριψή των υλικών αυτών γίνεται στους ειδικούς για τα μολυσματικά απόβλητα περιέκτες, οι οποίοι απομακρύνονται σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται για τα μολυσματικά απόβλητα υγειονομικών μονάδων.
3. Η σορός διατηρείται σε ψυγείο με μέγιστη θερμοκρασία τους 4oC.
4. Η νεκροτομή πρέπει να διενεργείται με την χρήση όλων των απαραίτητων ΜΑΠ (προφύλαξη ματιών με γυαλιά προστασίας ή προσωπίδα, μάσκα προσώπου, προστατευτική μακρυμάνικη αδιάβροχη ρόμπα και γάντια) σε δωμάτιο με επαρκή φωτισμό και αερισμό και με την παρουσία του ελάχιστου απολύτων αναγκαίου προσωπικού. Σε πιθανότητα παραγωγής αερολυμάτων κατά τη διαδικασία της νεκροτομής πρέπει να χρησιμοποιείται ιατρική μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή FFP2).
5. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την απομάκρυνση των προστατευτικών στολών των επαγγελματιών που εμπλέκονται στη διαχείριση της σορού, ώστε να αφαιρούνται σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται στα πρωτόκολλα και πάντοτε με γνώμονα την ατομική τους ασφάλεια.

Γραφεία τελετών / Κοιμητήρια/Αποτεφρωτήρια

1. To προσωπικό, που φροντίζει το νεκρό, διενεργώντας συνηθισμένες και μη επεμβατικές διαδικασίες φροντίδας της σορού, όπως το χτένισμα, τον καθαρισμό και το πλύσιμο, πρέπει να τηρεί όλες τις γενικές οδηγίες υγιεινής με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια και να ακολουθεί τις οδηγίες υγιεινής των χεριών (ήτοι αφαίρεση των γαντιών και πλύσιμο αυτών με νερό και σαπούνι).
2. Εάν ο θάνατος οφείλεται σε λοιμώδες νόσημα, η σορός τοποθετείται σε φέρετρο, αφού πρώτα περιβληθεί με σεντόνι εμποτισμένο με αντισηπτικό διάλυμα, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, το οποίο δεν ανοίγεται εκ των υστέρων.
3. Υπενθυμίζεται ότι η ταφή θανόντων από/με Covid-19 τελείται σύμφωνα με το ισχύον εθιμοτυπικό και δεν προβλέπεται ειδικό τμήμα του κοιμητηρίου για τον ενταφιασμό τους. O ενταφιασμός τους γίνεται όπως των θανόντων από οποιοδήποτε άλλο αίτιο, δηλαδή στους υπάρχοντες χώρους ταφής όλων των κοιμητηρίων.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Πέντε νεκροί από ψιττάκωση, «πυρετό των παπαγάλων», στην Ευρώπη – Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Ο θάνατος της vegan influencer από τη Ρωσία και οι κίνδυνοι των ακραίων προγραμμάτων διατροφής