Γράφει ο Στράτος Λούβαρης

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και τριών μηνών επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον γυναικολόγο-ογκολόγο που κατηγορείται ότι εισέπραττε «φακελάκι» από ασθενείς σε δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να παρακάμψει τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία.

Ο γιατρός, 61 ετών, κρίθηκε ένοχος για δωροληψία υπαλλήλου, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη, και για απειλή – εκφοβισμό με σκοπό τον επηρεασμό της κατάθεσης των μαρτύρων. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και ανέστειλε την ποινή επί τριετία, υπό τον όρο της εμφάνισής του, μία φορά τον μήνα, σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός φαίνεται πως λάμβανε «φακελάκι» από τους ασθενείς με καρκίνο, για σχεδόν έναν χρόνο, από τον Ιανουάριο του 2018, μέχρι τελικά να φτάσει καταγγελία στους έμπειρους αστυνομικούς του Εσωτερικών Υποθέσεων και με «χειρουργικές» κινήσεις να τον παγιδεύσουν και να τον πιάσουν «στα πράσα». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ., ο γιατρός κατηγορείται ότι εκφόβιζε τους μάρτυρες και τους συγγενείς τους για να μη καταθέσουν εναντίον του.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 16 καταγγελίες χρηματισμού από ασθενείς και, σύμφωνα με τη δικογραφία, τα ποσά που ζητούσε ήταν από 800 έως 1.600 ευρώ, τα οποία εισέπραττε άλλοτε ενόψει του χειρουργικών επεμβάσεων κι άλλοτε μετά τη διενέργειά τους. Ο κατηγορούμενος φέρεται να καθόριζε την τιμή κρίνοντας ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε ασθενή και όπου έκρινε ότι χρειαζόταν έκανε… εκπτώσεις.

Ο γιατρός κρίθηκε ένοχος για τις 11 από τις συνολικά 16 καταγγελίες χρηματισμού και για τρεις περιπτώσεις εκφοβισμού ασθενών για να μη τον καταγγείλουν.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ασθενών, ο 61χρονος γιατρός σε κλινική δημοσίου νοσοκομείου, ζητούσε από τους ίδιους ή τους συνοδούς τους, χρηματικά ποσά προκειμένου να παρακάμψει υπέρ τους τη λίστα αναμονής που τους έλεγε ότι είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις θα έπρεπε διαφορετικά να περιμένουν αρκετούς μήνες.