Διαθέσιμη είναι πλέον για τους Βρετανούς η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία κατά της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με σύστημα iTIND. Η πρωτοποριακή μέθοδος, μη διαθέσιμη επί του παρόντος στη χώρα μας, μπορεί να φέρει την «ανατροπή» στη διαχείριση της πάθησης που αφορά έναν στους δύο άνδρες ηλικίας 50 ετών -μπορεί εντούτοις να εκδηλωθεί και στα 30-, η οποία ήρθε στο προσκήνιο μετά την επέμβαση του Βασιλιά Καρόλου για την αντιμετώπισή της.

Η τεχνική iTIND περιλαμβάνει την προσωρινή τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος από νιτινόλη (κράμα νικελίου και τιτανίου) ειδικά σχεδιασμένου ώστε να αναδιαμορφώσει τον αυχένα της ουροδόχου κύστης και την προστατική ουρήθρα.  Μετά την εισαγωγή και τοποθέτηση, το εμφύτευμα διογκώνεται σταδιακά πιέζοντας τον προστάτη σε τρία σημεία, δημιουργώντας τρία βαθιά κανάλια που αποκαθιστούν τη ροή των ούρων.

Σύμφωνα με τον Neil Barber, επικεφαλής του Τμήματος Ουρολογίας στο γενικό νοσοκομείο στο Frimley του Surrey, πρόκειται για επαναστατική μέθοδο: διαρκεί λιγότερο από έξι λεπτά και μπορεί να πραγματοποιηθεί στα εξωτερικά ιατρεία. Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους εντός ολίγων ωρών και το εμφύτευμα αφαιρείται μερικές ημέρες μετά.

«Πρόκειται για θαύμα»

Ο 56χρονος Lloyd Wadey, που υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή επέμβαση στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής στο νοσοκομείο Frimley Park, χαρακτήρισε τη θεραπεία «θαυματουργή», καθώς του επέστρεψε το δικαίωμα στην κοινωνική ζωή. Πριν από αυτή, η υπερπλασία προστάτη ήταν αιτία για έντονο στρες· για οποιαδήποτε δραστηριότητα, έπρεπε να έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε τουαλέτα.

Κατά τον Δρ Barber, το εμφύτευμα iTIND αποτελεί ιδανική εναλλακτική στα φάρμακα και τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά για τους νεότερους άνδρες με την πάθηση.

Διαβάστε επίσης:

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Σύγχρονες μέθοδοι επεμβατικής αντιμετώπισης

Οι 7 συχνότερες παθήσεις των όρχεων – Η κατάλληλη αντιμετώπιση

Διογκωμένος Προστάτης: Πέντε μη φαρμακευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος