Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Μαρτίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μοιράστηκε μια προσωπική εξομολόγηση για την προσωπική της μάχη με την παχυσαρκία.

Τα σημερινά δεδομένα φωτίζουν ένα σοβαρό θέμα για τη χώρα μας: Το 63% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε πως η μάχη της με την παχυσαρκία ξεκίνησε ήδη από την παιδική ηλικία, οπότε και ήταν υπέρβαρη. Αργότερα, στη νεαρή ενήλικη ζωή της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έφτασε να ξεπερνά τα 100 κιλά.

Όπως εξομολογήθηκε, αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες προσπαθώντας να χάσει κιλά, δοκιμάζοντας αρχικά δίαιτες χημικού τύπου, που ήταν δημοφιλείς εκείνη την εποχή, χωρίς όμως επιτυχία. Κατάφερε, τελικά, να χάσει βάρος όταν έλαβε τη βοήθεια ενός διατροφολόγου, ο οποίος την καθοδήγησε με βάση τις προσωπικές της διατροφικές επιλογές. Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός, πέρα από τη διατροφή, επισήμανε και τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας.

Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου βοήθειας και υποστήριξης σε όσους παλεύουν με την παχυσαρκία. Απαντώντας στο πώς πήρε την απόφαση να χάσει κιλά, η ίδια εκμυστηρεύτηκε: «Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι δύσκολο, δεν είναι εύκολο, χρειάζεσαι βοήθεια, υποστήριξη και κυρίως τη δυνατότητα την οικονομική. Πιστεύω αν κι εγώ είχα τη δυνατότητα να την έχω δωρεάν, θα το είχα κάνει νωρίτερα στη ζωή μου, είναι κάτι το οποίο δεν είναι φθηνό».

Ανέφερε, επιπλέον, ότι μετά την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ξεκινήσει αντίστοιχο πρόγραμμα για ενήλικες, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας, με τη συνεργασία ψυχολόγων και διατροφολόγων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στοχεύοντας σε μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία.

«Θα δείτε αναλυτικά, όταν έρθει η ώρα, τη δράση που περιλαμβάνει και το πώς συνδυάζει το φαρμακευτικό μέσο με όλα αυτά που έχουν να κάνουν με την άσκηση. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε να κινούμαστε, να μπει η χώρα μας σε κίνηση, τα παιδιά μας και όχι απλώς να εστιάζουμε στο κομμάτι της διατροφής γιατί αυτό είναι το ένα κομμάτι, το άλλο βασικό έχει να κάνει με τη φυσική δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αγαπηδάκη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η κατάσταση στη χώρα μας αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια τάση, καθώς 1 στους 6 ενήλικες και 1 στα 11 παιδιά παγκοσμίως έρχονται αντιμέτωποι με την παχυσαρκία.