Σύνδρομο Cushing: Η σπάνια διαταραχή της Amy Schumer – Οι ενέσεις που την προκάλεσαν

ΥΓΕΙΑ

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις αποκάλυψε ότι πάσχει από σύνδρομο Cushing, τη διαταραχή που κρύβεται πίσω από το «παραφουσκωμένο» της πρόσωπο

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Photo: Shutterstock

Τη διάγνωσή της με σύνδρομο Cushing αποκάλυψε η δημοφιλής κωμική ηθοποιός και σκηνοθέτις, Amy Schumer, μετά τον βομβαρδισμό σχολίων από θαυμαστές της για το «παραφουσκωμένο» της πρόσωπο στην πρόσφατη εμφάνισή της στο “The Tonight Show with Jimmy Fallon”. Η ίδια είχε αρχικά αποδώσει τις αλλαγές στην εμφάνισή της στην ενδομητρίωση.

Σύμφωνα με την ίδια, η διάγνωση τής έφερε ανακούφιση. «Υπάρχουν διάφοροι τύποι Cushing. Κάποιοι δυνητικά θανατηφόροι, απαιτούν χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο ή αφαίρεση των επινεφριδίων», δήλωσε η ηθοποιός στο News Not Noise, μιλώντας για το εξωγενές σύνδρομο Cushing που τις προκάλεσαν οι ενέσεις στεροειδών σε υψηλές δόσεις. «Έχω τον τύπο Cushing που υποχωρεί μόνο του και είμαι υγιής [το οποίο] ήταν το σπουδαιότερο νέο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς» πρόσθεσε.

Το σύνδρομο Cushing με μια ματιά

Πρόσωπο σε σχήμα «φεγγαριού», όπως αυτό της Amy Schumer, συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και τον αυχένα, αυξημένη τριχοφυΐα, λεπτά πόδια, λιπαρό εύθρυπτο δέρμα, εύκολος μωλωπισμός, αδύναμες τρίχες, ραγάδες στα πόδια και την κοιλιά, οστεοπενία και οστεοπόρωση είναι κάποια από τα συμπτώματα του συνδρόμου Cushing, μιας ομάδας παθήσεων που χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας κορτιζόλης στον οργανισμό. Εκδηλώνεται κυρίως σε ενήλικες 30-50 ετών -γυναίκες κυρίως-, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε παιδιά ή εφήβους.

Διακρίνεται σε δύο τύπους: το εξωγενές, με το οποίο διαγνώστηκε η γνωστή ηθοποιός και προκαλείται από υπερβολική χρήση κορτιζόλης ή άλλων στεροειδών ορμονών, και το ενδογενές, όταν για την αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης ευθύνονται τα επινεφρίδια.

Η συχνότερη αιτία εμφάνισης του ενδογενούς συνδρόμου είναι η νόσος του Cushing, που προκαλείται όταν αδένωμα (όγκος) στην υπόφυση την εξωθεί σε υπερβολική παραγωγή της αδρενοκορτικοτρόπου ορμόνης (ACTH) από την υπόφυση, η οποία διεγείρει τα επινεφρίδια να παράγουν κορτιζόλη.

Τα άτομα με υπερκορτιζολαιμία αντιμετωπίζουν διαταραχές στην καθημερινότητα και την προσωπική ζωή (στυτική δυσλειτουργία, μείωση της γονιμότητας, άγχος, οξυθυμία, μυική αδυναμία κ.α.) ενώ η κατάσταση, ανεξαρτήτως αιτίας, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, θρόμβωση, καρδιακή προσβολή, υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, λοιμώξεις, κ.ά.. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει το σύνδρομο με σοβαρά προβλήματα με τα οστά και τα αγγεία.

Πέρα από αναπηρία και τη σοβαρή νοσηρότητα, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να αποβεί μοιραίο· η πενταετής επιβίωση της υπερκορτιζολαιμίας χωρίς αντιμετώπιση είναι 50%. Σύμφωνα με παλαιότερα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Endocrine Society, το σύνδρομο Cushing σχετίζεται με τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, κυρίως από καρδιακά αίτια (24,7%), λοίμωξη (14,4%), εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις (9,4%) και κακοήθεια (9,0%).

Η διάγνωση του συνδρόμου Cushing είναι δύσκολη, αναφέρουν οι ειδικοί. Στην περίπτωση εξωγενούς συνδρόμου, μειώνεται η λήψη των υπεύθυνων φαρμάκων (γλυκοκορτικοειδών). Για το ενδογενές σύνδρομο, η θεραπεία είναι χειρουργική επέμβαση και, συγκεκριμένα, διασφηνοειδική υποφυσιακή αδενωματεκτομή όταν πρόκειται για αδένωμα στην υπόφυση και επινεφριδεκτομή όταν το αίτιο εντοπίζεται στο επινεφρίδιο. Πρόκειται για εγχείρηση αποτελεσματική που απαλλάσσει τους ασθενείς από τη λήψη φαρμάκων.