Τα βήματα προόδου των ελληνικών νοσοκομείων στη μείωση των ανθεκτικών μικροβίων και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων παρουσίασε, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Facebook ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο υφυπουργός παρουσίασε τα δέκα νοσοκομεία που έχουν κατορθώσει να παρουσιάσουν σημαντική πρόοδο, αλλά και τους επόμενους στόχους της δράσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο κ. Θεμιστοκλέους:

«Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν πρόβλημα που μαστίζει σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας. Τα αποτελέσματα για τη μείωση τους στη χώρας μας είναι πλέον μετρήσιμα και η μάχη έχει αρχίσει να κερδίζεται. Έχουμε δουλειά ακόμα, όμως, και έχουμε και καλά νέα:

Μέσω του προγράμματος «GRIPP – SNF» για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών λοιμώξεων και της Μικροβιακής αντοχής, το οποίο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Stavros Niarchos Foundation, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία, μειώσαμε σημαντικά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και αυξήσαμε πάνω από 10% σε περισσότερα από τα μισά τμήματα αυτών των νοσοκομείων, την Υγιεινή των χεριών, που αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα σε όλα τα νοσοκομεία.

Τα 10 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας που συνεργάζονται στο πλαίσιο του GRIPP – SNF είναι γενικά, πανεπιστημιακά, παιδιατρικά και ογκολογικά νοσοκομεία, που βρίσκονται στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας:

1. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός »
2. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»
3. Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας»
4. Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
5. Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
6. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»
7. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
8. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου»
9. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
10. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Στόχος μας είναι η ενσωμάτωση του προγράμματος σε όλα τα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Στην εκδήλωση βράβευσης των επαγγελματιών υγείας των 10 μεγάλων νοσοκομείων που συμμετέχουν στο GRIPP – SNF είχα τη χαρά να συγχαρώ και να βραβεύσω από κοντά τους επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και συνεχίζουν καθημερινά να μας κάνουν υπερήφανους.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο για όλες τις δωρεές στο ΕΣΥ μέσω των οποίων αναβαθμίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας και παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας».